Srbija kupuje kitajski zračnoobrambni sistem FK-3

by Urednik

RAKETNI SISTEM ZRAČNE OBRAMBE SREDNJEGA DO DOLGEGA DOSEGA

Srbija in Ljudska republika Kitajska sta sklenili pogodbo o dobavi raketnega zračnoobrambnega sistema srednjega do dolgega  dosega  FK-3 Kitajske letalske znanstvene in industrijske korporacije (China Aerospace Science & Industry Corporation – CASIC) razkriva letno poročilo o delu srbske državne posredniške družbe Yugoimport – SDPR (specializirano za uvoz/izvoz oborožitve, obrambne opreme in prenos tehnologij) za leto 2019.

“Podpisanih je bilo 163 uvoznih sporazumov v skupni vrednosti 620,3 milijona USD [v letu 2019]. Največji del uvoza je povezan s posodobitvijo letal MiG-29, nakupom brezpilotnih sistemov, nato nakupom prenosnih zračnoobrambnih raketnih sistemov mistral, zračnoobrambnih raketnih sistemov FK-3 za potrebe [srbskega] ministrstva za obrambo, “je objavljeno na tretji strani 3 letnega poročila, ki ga je 22. julija letos podpisal direktor Yugoimport-SDPR-a Jugoslav Petković je na voljo na spletni strani Agencije za poslovne registre Republike Srbije (Agencija za zasebne registre Republike Srbije).

Prvi dokumentirani dokaz, da je Srbija sklenila sporazum o nakupu FK-3, prihaja po večmesečnih govoricah in medijskih poročilih beograjskih provladnih medijev. Srbija bo  tako dobila dele baterije sistema zračne obrambe FK-3 v sklopu načrta posodobitve 250. protiletalske raketne brigade RV in PVO (250. br. PVD, 250. raketna brigada za protivvazduhoplovna dejstva), ki je pred kratkim dobila samovozno baterijo pancir-S1E (NATO: SS-22 greyhound), opremljenega s protiletalskimi raketami kratkega do srednjega dosega zemlja-zrak (SAM) in protiletalskim topniškim sistemom, oborožena pa je tudi še  tudi s podedovanimi jugoslovanskimi posodobljenimi raketnimi zračnoobrambnimi  stacionarnimi sistemom S-125M1T neva-M in samovoznimi raketnimi zračnoobrambnimi  2K12 kub-M.

FK-3 je bila predstavljena na Kitajski mednarodni razstavi letalstva in letalstva (Airshow China 2014), izvozna različica sistema za zračno obrambo HQ-22, ki je že v uporabi Ljudski armadi Kitajske. FK-3 je zasnovan tako, da deluje neodvisno ali v sodelovanju z drugimi sistemi zračne obrambe proti vsem vrstam groženj iz zraka, vključno z letali, helikopterji, velikimi UAV-ji, manevrirnimi in taktičnimi raketami. Ima doseg 100 km (HQ-22 ima doseg 170 km) in lahko uničuje sovražne cilje na višini od 50 do 27.000 metrov.

Poleg lansirnega vozila, ki uporablja štiriosno šasijo težkih tovornjakov Shaanxi Automobile – nanjo je nameščen vrtljiv stolp s štirimestnim poševnimi zabojniki – lanserji, sistem FK-3 običajno vključuje tudi poveljniško in radarsko vozilo ter vozilo za prevoz tovora.

Dostava FK-3 v Srbijo bo balkansko državo spremenila v globalno prvega operaterja tega sodobnega kitajskega sistema za zračno obrambo in dala srbskemu Vojnemu letalstvu in zračni obrambi ( RV i PVO) zmogljivosti, ki jih nikoli ni imelo. Beograd je s to pridobitvijo zagotovo opustil svoje več kot desetletne namere, da bi zračno obrambo opremil z novim ali rabljenim posodobljenim mobilnim sistemom S-300 (NATO: SA-10 grumble) dolgega ​​dosega, poleg tega pa bo nakup FK-3 omogočil Srbiji, da upokoji stare stacionarne raketne zračnoobrambne sisteme S-125M1T. Niso pa še  sprejeli odločitve, ki pa je malo verjetna, da nekatere raketne sisteme neva preoblikuje v mobilne sisteme tako, da jih postavijo na podvozje presežnih glavnih bojnih tankov T-72M, ki jih hranijo v rezervi.

Raketni sistem FK-3 pa resda ne ustreza načrtom srbskega vojnega letalstva in zračne obrambe glede sistemov srednjega dosega, ki bi sprva dopolnil in sčasoma nadomestil srbske raketne sisteme kub-M. Rešitev za to so iskali v vojaško-tehničnem sporazumu, ki sta ga Srbija in Belorusija podpisali 26. januarja 2017 v Minsku, s katerim sta se dogovorili o donaciji Belorusije Srbiji za presežek bojnih letal MiG-29 in samovoznih sistemov zračne obrambe srednjega dosega buk-M1, po katerem naj bi Beograd plačal Belorusiji za njihovo splošno prenovo in posodobitev.

Medtem, ko so bili štirje letali MiG-29, ki so jih beloruske letalske sile predhodno opustile, aprila 2018 že predani Srbiji in so trenutno v generalnem remontu in modernizaciji v 558. obratu za popravilo letal v Baranovičih (558. ARZ), novih podrobnosti o stanju donacije ni na voljo. Tako ostaja odprto tudi vprašanje, kako in kaj se je Belorusija v letu 2017 dogovorila o donaciji zračnoobrambnih raketnih sistemov  buk-M1 Srbiji in njihovi nadaljnji prenovi in ​​posodobitvi v standard bukMB [trenutno deluje v Azerbajdžanu] preden bi jih predali srbskemu vojnemu letalstvu in zračni obrambi.  

Neprestano širjenje vojaškega sodelovanja med Beogradom in Pekingom je doseglo vrhunec 30. junija letos, ko je Srbija s Kitajske dobila skupno šest brezpšilotnikov proizvajalca Aerospace Long-March International Trade (ALIT) CH-92A in 18 lasersko polaktivno vodenih raket  FT-8C za njihovo oborožitev.

Sodelovanje se bo še okrepilo prihodnje leto, ko se bo začel postopek opremljanja RV in PVO z 12 avtohtono razvitimi srbskimi večnamenskimi taktičnimi brezpilotniki – UAV pegasus, ki jih bodo opremili kitajsko optoelektroniko, avtopilotom, komunikacijsko povezavo, programsko opremo in polaktivno vodenimi laserskimi raketami FT- 8D.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: YouTube

Okvirček v podtonu

FK-3 (HQ-22 ali HongQi -22) je kitajski zračnoobrambni raketni sistem srednjega dosega, ki ga je razvil China Aerospace Science & Industry Corporation (CASIC) na osnovi starejšega protiletalskega raketnega sistemu HQ12 (KS-1). Namenjen je uničevanju in prestrezanju različnih groženj v zračnem prostoru, kot so: manevrirne rakete, letala, težki bojni helikopterji, taktične rakete zrak-zemlja, brezpilotna letala vozila itd. Prvič je bil prikazan leta 2014 na sejmu “Airshow China 2014.”  FK 3 ima sistem za vodenje in usmerjanje z dvojnim načinom za preprečevanje motenj. Sistem uporablja učinkovito sledenje in prestrezanje več ciljev v zraku. Ena bojna enota je opremljena s sledilnim radarjem, opremljena pa je z 12 izstrelki, ki lahko delujejo na 6 ciljev hkrati. Večje bojne enote imajo v opremi še  poveljniško vozilo in so  oborožene z 72 izstrelki, ki lahko delujejo na največ 36 ciljev. Rakete uporabljajo radarsko vodenje in polaktivno vodenje.

Tehnične značilnosti rakete KS-1 sistema FK-3

Masa: 900 kg

Bojna glava: > 100 kg

Dolžina: 5.6 m

Premer: 0.4 m

Hitrost: 1,200 m/s

Manevrske lastnosti:  obremenitev g > 20

Največja hitrost cilja: 750 m/s

Največji doseg: > 50 km

Najmanjši doseg: 100 m

Največja višina: > 25 km

Najmanjša višina: < 500 m

 

Povezani članki