Srbija opozarja Nato na pripravljenost za vstop na Kosovo

by Urednik

ZAOSTROVANJE RAZMER V SRBIJI IN NA KOSOVU

Soočenje na meji med Srbijo in Kosovom se nadaljuje, razmere so še vedno napete. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je izjavil, da je srbska vojska v primeru nedelovanja Nata pripravljena vstopiti na ozemlje Kosova. Vojska Srbije v skladu z mednarodnimi pogodbami ni vstopila na ozemlje Kosova, v odsotnosti odziva Nata pa bo ukrepal Beograd, je opozoril srbski voditelj.

Vučić je opravil telefonski pogovor z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom, v katerem je dejal, da Beograd ne bo vstopil na ozemlje Kosova, ampak bo na dejanja Nata čakal 24 ur. Če se zavezništvo ne odzove, si Beograd pridržuje pravico, da deluje neodvisno.

»Na odziv Nata vas bomo čakali 24 ur. In  če se bo potem pogrom našega prebivalstva nadaljeval, se bo Srbija odzvala in ne bo dovolila česa podobnega, kar se je zgodilo v devetdesetih in v letu 2004« je dejal Vučić.

Raško okrožje sta obiskala vojaški ataše Rusije, generalmajor Alexander Zinčenko, in ruski veleposlanik v Srbiji Alexander Botan-Karčenko, ki sta se seznanila z razmerami na meji s Kosovom. Rusko veleposlaništvo v Srbiji je za incident okrivilo Prištino.

Kosovska policija je 20. septembra zasedla dve mejni postaji, Jarinje in Brnjak. Proti Srbom, ki so bili ogorčeni nad poskusi Kosovarjev, da bi jim srbske registrske tablice zamenjali s kosovskimi, so uporabili solzivec. Trenutno so sile kosovskih specialnih sil, s podporo oklepnih vozil, koncentrirane na obmejnem območju. Po navedbah srbske vojske ima kosovske posebne sile 350 pripadnikov, 20 oklepnih vozil, opazili pa so tudi ostrostrelce.

Pripravil: B. Knific, foto: Vojska Srbije

 

Povezani članki