Srbija se bo oborožila z avtomatsko puško M19

by Urednik

… IN SE TAKO ODLOČILA ZA KALIBER 6,5×39 MM

Najnovejša srbska modularna avtomatska puška Zastava M19 (Modularna Automatska Puška, MAP) s kalibri 6,5×39 mm in 7,62×39 mm je postala službeno orožje v srbskih oboroženih silah (Vojska Srbije).

Z naročili je Vojska Srbije začela drugem četrtletju leta 2020, do konca leta leto pa bo naročilo večje količine tega orožja oddano pri kragujevški tovarni orožja Zastava oružje, je pred nedavnim poročal beograjski dnevnik Politika s sklicevanjem na informacije srbskega ministrstva za obrambo (MO).

»Sprejeti planski in programski dokumenti za opremljanje aktivnih pehotnih enot VS z osebnim orožjem opredeljujejo nadaljnje opremljanje z novo puško M19. Manjše količine pušk Zastava M21 5,56×45 mm bodo ostale v uporabi v enotah Vojske Srbije, predvsem zaradi sodelovanja njenih enot, sodelujočih v večnacionalnih operacijah, da bi izpolnili zahteve glede povezljivosti. Avtomatske puške Zastava M-70 velikosti 7,62×39 mm pa bodo še naprej ostale v uporabi v enotah vojne vojske [rezervne sile],« so za Politiko povedali v srbskem obrambnem ministrstvu. V sporočilu je navedeno tudi, da bo osnovni kaliber v enotah, oboroženih z novo modularno jurišno puško  M19, 6,5 mm, naboje kalibra 7,62 pa bodo uporabljeni v primeru, da med možnimi akcijami zmanjka streliva kalibra 6,5 ​​mm ali občasno med urjenji (verjetno, da se porabi obstoječe zaloge streliva v tem kalibru). »Vojak, ki je oborožen z dežurno puško M19, bo nosil izključno nabojnik z ustreznim nabojem, brez drugega okvirja in ogrodja orožja v drugem kalibru,« so še sporočili iz srbskega obrambnega ministrstva.

Nova jurišna puška M19 je tako kot M-70 in M21 zasnovana na znanem operacijskem sistemu kalašnikov in je opremljen z refleksnim optičnim merilnikom Teleoptik-Žiroskopi M-20 in termovizijskim namerilnikom NT35. Puška uporablja popolnoma nov naboj kalibra 6,5 mm, konceptualno zasnovan na  6,5-mm športno-lovskem naboju grendel, ki ima konstrukcijske, balistične in funkcionalne značilnosti, prilagojene potrebam streljanja iz polavtomatskega in avtomatskega orožja. Strelivo v kalibru 6,5 mm grendel  v navadni in oklepno prebojni različici so pred kratkim začela serijsko proizvajati v tovarni streliva Prvi Partizan Užice.

Glavni razlog za srbski razvoj M19 je bila potreba po izboljšanju ognjene učinkovitosti pehotnih enot Vojske Srbije s povečanjem natančnosti, dosega in učinkovitosti proti sovražniku, opremljenem s standardno protibalistično zaščitno opremo. Po besedah ​​vršilca ​​dolžnosti ministra za materialne vire srbskega obrambnega ministrstva Nenada Miloradovića nov naboj 6,5-mm in nova modularna puška povečujeta zaporni ogenj v sprednjem pasu, prav tako pa povečujeta smrtnosti pehotnih vojakov za 30-50 odstotkov.

Novo puško Vojske Srbije M19, ki je bil predstavljena na mednarodnem sejmu oborožitve in obrambne opreme Partner 2017 v Beogradu, že uporabljajo v vranjskem 41. pehotnem bataljonu, podrejenem 4. brigadi kopenske vojske.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki