Star Alliansovi šefi prvič poleteli z novim letalom Bombardier CS100

by Urednik

LETALSKI PREVOZNIK SWISS PRVI KUPIL OZKOTRUPNO POTNIŠKO LETALO BOMBARDIER CS100

Člani uprave letalskega združenja Starr Alliance (članica je tudi slovenska Adria Airways) so te dni prvič v vlogi potnikov preizkusili novo pridobitev hčerinske družbe Lufthansa Group – Swiss, ozkotrupno potniško letalo CS100 kanadskega proizvajalca letal Bombardier Aerospace.

Proizvajalec je bil sicer v zadnjih letih deležen precejšnjih kritik, saj so razvoj njihovega potniškega letala CS100 (za regionalni promet) spremljale številne težave in odlogi. Gre za Bombardierjevo potniško letalo z motorji, nameščenimi pod krili, Bombardier je bil namreč bolj znan po letalih z repnima motorjema, kakršne uporablja tudi Adria Airways (CRJ 50/70 /90).

Letalski prevoznik Swiss je bil prvi kupec tega letala, Lufthansa pa je že pred desetimi leti sprejela odločitev za nabavo letal pri še enem proizvajalcu potniških letal – poleg Boeinga in Airbusa, torej pri Bombardierju (čeprav Lufthansine hčerinske prevozniške družbe uporabljajo tudi letala za regionalni potniški promet brazilskega izdelovalca Embraer). Predvsem je tržno nišo, ki jo je puščal dolgotrajni razvoj Bombardierjeve serije potniških letal družine CS, dodobra izkoristil prav brazilski proizvajalec Embraer z družino dvomotornih  letal EMB 170/190.

Swissovo novo letalo ima 125 potniških sedežev, v redno uporabo pa ga bodo vključili čez dober mesec dni. Naročili so skupaj 15 letal CS100, in še ravno toliko letal CS300 (s 135 sedeži), rezervirali pa še nadaljnjih 10.  Skupaj so pri Bombardierju doslej zbrali 325 naročil – 128 za CS100 in  197 za CS300. Letala serije CS poganjajo Pratt&Whitneyevi motorji PW1519 (CS100), dosežejo hitost 870 km/h in imajo največji dolet med 5700 in 6100 km, po čemer sodijo že med “srednjeprogaše”. Potniška kabina je široka “udobnih” 3,28 m in visoka 2,11 m.

Pripravil: B. Knific, foto: Bombardier, Starr Alliance 

Povezani članki