Stavatti načrtuje letalo machete “okoli” topa GAU-8 30 mm

by Urednik

KONCEPT NOVEGA LETALA, KI BI ZAMENJALO JURIŠNIKA A-10

Nenavadna majhna družba Savatti iz Minnesote, gre za “sturt up” podjetje, želi izdelati novo ameriško jurišno letalo okoli topa, ki je sedaj nameščen v “letečem tanku” – jurišnem letalu A-10 warthog, ki ga del Ameriške vojske želi čimprej upokojiti.

Že ime je nenavadno – The Machete (mačeta), letalo pa je še vedno v konceptualni fazi. Snujejo dve varianti tega letala za neposredni podporo na bojišču: eno opremljeno s potisnim propelerjem SM-27 in drugega z reakcijskim motorjem SM-28. Zanimivo, da želi Savatti izdelati tudi drugačno različice, na primer za  neposredne zračne dvoboje in za napredno šolanje.

Tako SM-27 kot SM-28 sta enomotorni in enosedi izvedenki, oba oborožena z enakim topom GAU-8 30 mm s kakršnim je opremljen A-10. Pri Stavattiju upajo, da bodo ponovno obudili zanimanje Ameriških letalskih sil za lahko jurišno letalo, ki bi nadomestilo v sedemdesetih letih narejeno letalo A-10 warthog. Kot je izjavil Chris Beskar, prvi mož Stavattija, je machete velik projekt.

Je pa Stavatti prvič tržil machete že v letu 2009, ko so USAF želele nabaviti približno 100 letal, ki bi nadomestila velike dvomotorne A-10 v nalogah, ki bi bile za ta velika letela predrage. Taki so bili na primer napadi na slabo oborožene upornike v Afganistanu in Iraku. Turbopropelerski jurišnik velja 1000 dolarjev na uro letenja, medtem ko letalna ura A-10 nanese kar 10.000 dolarjev. USAF je zatem kupila 20 turbopropelerskih lahkih jurišnikov A-29 super tucano pri brazilskem Embraerju, da bi jih potem darovali Afganistanu. Prve A-29 so Afganistanci (ANA) dobili v letu 2016 in potem začeli izvajati akcije proti talibanom. Zanimanje USAF za lahka jurišna letala je splahnelo leta 2009, potem ko so v kongresu Pentagonu zmanjšali proračun, letalska komponenta pa je poskušala celo ‘upokojiti’ približno 300 starih jurišnikov A-10. Kongres je potem večkrat interveniral in USAF je navsezadnje odložila odločitev o opustitvi A-10 vsaj do leta 2021.

Leta 2016 so poveljniki letalske veje – morda opogumljeni z uspehi poskusne rabe posodobljenih jurišnikov (dvomotornih turbopropelerskih) OV-10 bronco na Bližnjem vzhodu –  poskušali še enkrat uresničiti zamisel o novem lahkem jurišniku. USAF upa predvsem, da bo novoizvoljeni predsednik ZDA izdatke za obrambo in bodo tako dobili sredstva tudi za nove lahke jurišnike. Govori pase, da želi USAF kupiti 20 lahkih jurišnikov OA-X že v letu 2017. Glavna kandidata za ameriško lahko jurišno letalo sta Embraerjev T-29 in Raytheonov AT-6 (ameriška izvedenka PC-9).

Stavattijev machete za zdaj obstaja zgolj na papirju in verjetno ne bi mogel kaj kmalu zapolniti potrebe letalu OA-X, so pa v tej družbi precej optimistični in menijo, da bi lahko sodelovali na razpisu za novo lahko jurišno letalo. Za letalo naj bi uporabili tudi nekatere nove materiale, ki so jih razvili znanstveniki: gre za kovinsko ”peno”, močan in lahek material – zaustavlja tudi izstrelke na dosti manjši debelini, kot jih imajo oklepni materiali iz (lahke) kovine. Po navedbah naj bi material zaustavil kroglo na debelini, manjši od palca, standard na tem področju pa je 44 mm.

Letalske sile ZDA računajo, da bodo sredstva proračuna za leto 2018 znana pomladi letos in da bodo vključevala tudi določena sredstva za novo lahko jurišno letalo USAF. Ali bo imelo kaj možnosti na morebitnem razpisu tudi Stavattijevo ”papirnato”, še nezgrajeno in neleteče  letalo machete, pa bomo še videli. Vse bo odvisno od volje USAF ali bodo dali možnost tudi nedokazanemu projektu tega majhnega proizvajalca.

Pripravil: B. Knific, risbe: Stavatti

Povezani članki