Stranka Vrhovna rada Ukrajine pozvala Zelenskega naj odstopi

by Urednik

ŽE PRVI DAN RUSKIH NAPADOV NOTRANJI RAZKOL MED UKRAJINCI

Ruske oborožene sile še naprej napadajo vojaško infrastrukturo, predvsem uničujejo letališča, vojaške arzenale in skladišča, civilni objekti niso napadeni. Ministrstvo za obrambo Ruske federacije je zavrnilo obtožbe Kijeva o uničevanju civilnega prebivalstva, v Kijevu pa se že pojavljajo pozivi, naj predsednik Zelensky odstopi.

Poslanec Vrhovne rade Ukrajine Ilya Kiva se je obrnil na Zelenskega z zahtevo po odstopu. Poslanec je ukrajinskega predsednika obtožil “današnjega prelivanja krvi” in poudaril, da bi moral Kijev sesti za pogajalsko mizo.

“Kot državljan Ukrajine, kot ljudski poslanec Ukrajine se obračam na predsednika Zelenskega. Ti si tisti, ki je kriv današnjega prelivanja krvi, ti si tisti, na čigar vesti so danes človeška življenja, ti si tisti, ki je mojo državo popeljal v vojno. Danes bi moral predsednik Zelensky, če ima vsaj kapljico vesti in zdrave pameti, odstopiti,” je izjavill Kiva.

Hkrati je predlagal ustanovitev skupine pogajalcev, ki bi bila pooblaščena za pogajanja z Rusijo v imenu vse Ukrajine. Po njegovem mnenju bo Ukrajino lahko rešil le odstop Zelenskega in pogajanja.

Medtem se sam Zelensky mrzlično pogovarja s svetovnimi voditelji in poskuša pridobiti vojaško podporo, hkrati pa od zveze Nato zahteva, da zapre zračni prostor nad Ukrajino, da bi blokiral rusko letalstvo. 

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

Povezani članki