Strmoglavila ameriški lovec F/A-18D in tajski F-16A

by Urednik

AMERIŠKA PILOTA PREŽIVELA NESREČO, TAJSKI PILOT UMRL

V ameriški zvezni državi Georgia je strmoglavil palubni lovec F/A-18D hornet Korpusa ameriških marincev, na Tajskem pa je strmoglavil enosedežni lovec F-16A fighting falcon. Ameriška pilota sta se uspešno katapultirala iz letala pred trkom in utrpela lažje telesne poškodbe, medtem ko pilot Tajskih letalskih sil nesreče žal ni preživel.

Ameriško bojno letalo F/A-18D hornet, ki je pripadalo floti Korpusa ameriških marincev, je v nedeljo 22. februarja 2015 popoldne strmoglavilo v bližini mesta Statenville. Vzrok za nesrečo letala F/A-18, ki je poletelo iz letalske baze Beaufort, še ni znan. Pilota in kopilota so kmalu po nesreči prepeljali v bolnišnico.

Tajsko bojno letalo F-16A pa je strmoglavilo v petek 20. Februarja 2015 v provinci Lopburi v osrednji Tajski. Nesreča se je zgodila med vojaško vajo za usposabljanje na poligonu Tajskih letalskih sil. Tajsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so truplo 30-letnega pilota našli med razbitinami letala. Vzroke za nesrečo še preiskujejo.

To ni bila prva nesreča lovca Lockheed Martin F-16 Tajskih letalskih sil, ki imajo v svoji floti okoli 50 ameriških lovcev F-16A/B v treh eskadriljah. V letu 2010 je letalo F-16 strmoglavilo med trenažnim poletom blizu meje z Mjanmarom, pilot pa je v nesreči umrl. Naslednje leto sta med skupno tajsko-ameriško vojaško vajo Cobra Gold 2011 na severovzhodu Tajske strmoglavila kar dva tajska lovca F-16, vendar sta se oba pilota katapultirala in nesreči preživela.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki