Strmoglavilo 29. letalo J-22 orel Srbskih letalskih sil

by Urednik

ROMUNIJA POTRDILO DONACIJO ORLA ZA PIVKO

Pred dnevi se je v vasi Mrčajevci pri Čačku v osrednji Srbiji zrušilo dvomotorno lovskobombniško letalo Soko J-22 orao (orel). Pilot se je uspešno katapultiral iz letala in bil lažje poškodovan. Letelo je na poskusnem letu – preverjanju tehnične brezhibnosti letala, ki je pripadalo lovskobombniški eskadrilji 98. letalski brigade iz letališča Ladževci. Vzrok za nesreče še proučujejo.

Letalo je bilo izdelano leta 1986 in se mu je četrtstoletna življenjska doba praktično že iztekla, vendar so mu jo z remontom leta 2007 podaljšali do leta 2016. Kot navaja srbski letalski spletni portal tangosix gre že za tretji nesrečo tega tipa letala v zadnjih petih letih in pol.

Od uvedbe tega letala v operativno tabo leta 1981 je bilo v nesrečah pilotov letalskih sil SFRJ, ZRJ/Črne gore, Republike Srbske in Srbije izgubljenih skupaj 29 letal (dva na bojnih nalogah), od tega 14 enosedih J-22, 6 dvosedih NJ-22, 4 izvidniški RJ-22 in 5 dvosedih INJ-22. V nesrečah je umrlo 8 pilotov, od 28 nesreč pa je bil v zadnjih 17 vzrok nesreče tehnična okvara.

Srbija ima tako (na papirju) še devet operativnih jurišnikov J-22 in dva NJ-22. Še en orel – zelo redko – leti za potrebe Tehničnega preizkuševalnega centra na letališču Batajnica. Letala izvidniških izvedenk IJ-22 in INJ-22 ne letijo že skoraj celo desetletje, zato Srbija danes nima operativnih izvidniških letal.

Te navedbe in seštevke veljajo zgolj za orle držav bivše Jugoslavije, ne pa tudi za romunske izvedenke IAR-93, kajti letalo sta v sedemdesetih letih razvijali skupaj Romunija in Jugoslavija.

Nesreča srbskega letala J-22 orao

Ob tem dodajmo še, da postopki za pridobitev romunske različice orla IAR-93 potekajo, predvčerajšnjim (20.11.2013) je romunska vlada potrdila donacijo letala Sloveniji, kar je bilo tudi že objavljeno v njihovem uradnem listu (21.11.2013), zdaj pa urejajo tehnične podrobnosti, sledil pa bo še prevoz (sponzorski!) v Park vojaške zgodovine, kjer bo letalo na ogled obiskovalcem.

Pripravil: B. Knific, foto: Militay Photos, Kurir

VIDEO: Polet s srbskim letalom J-22 orao

Povezani članki