Strmoglavilo češko trenažno vojaško letalo L-159

by Urednik

PILOT LETALA AERO L-159 SE JE PONOČI ZALETEL V HRIB IN UMRL

V četrtek 22. novembra 2012 je na Češkem strmoglavilo vojaško letalo L-159, pilota pa so našli mrtvega v razbitini letala. Komisija češkega ministrstva za obrambo že preiskuje nesrečo, letala L-159 pa so do končnih analiz prizemljena.

Letalo je strmoglavilo v četrtek okoli 17:30 ure med vračanjem v letalsko bazo v bližini mesta Kolin, približno 55 km zahodno od Prage. Pilot, star 34 let, se je med usposabljanjem nočnega letenja zaletel v hrib. Ostale podrobnosti nesreče zaenkrat še niso znane.

Glede na razpoložljive informacije je letalo L-159 do sedaj strmoglavilo le enkrat, in sicer 24. februarja 2003, na vojaškem vadbišču Jince na osrednjem Češkem. Izkušen pilot, star 30 let, ni preživel nesreče. Nesrečo je takrat povzročila napaka pilota, ki je nevarno manevriral na prenizki nadmorski višini.

V avgustu 2010 pa je letalo L-159 doživelo trk ob pristanku, potem ko je pilot izgubil nadzor in zavil iz vzletno-pristajalne steze v zračni bazi Namest nad Oslavou.

Letalo Aero L-159 ALCA je enosedežno, enomotorno podzvočno bojno boj letalo izdelano v Češki republiki. Češka zračne sile so ga začele uporabljati leta 2003.

Projekt trenažnih bojnih letal L-159 je zagotovil ključno finančno pomoč za obstoj češkega proizvajalca letal Aero Vodochody, ki je eden od stebrov češke industrije orožja. Češka vojska je naročila 72 letal, vendar se dejansko uporablja le ena tretjina od njih, država pa je zaman poskušala prodati preostala letala. Češko obrambno ministrstvo je pred kratkim objavilo oglas, v katerem ponujajo 8 odvečnih letal L-159.

V oktobru je iraška delegacija izrazila interes za nakup 28-ih letal L-159, od katerih bi jih bilo 24 novih in še štiri rabljena.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki