Švedska v nadgradnjo in razvoj novih korvet razreda visby

by Urednik

ŠVEDSKA MORNARICA BO ŠE VEČ DESETLETIJ UPORABLJALA KORVETE VISBY

Švedska uprava za obrambne materiale (FMV) je s podjetjem Saab podpisala dva sporazuma o naslednji generaciji površinskih ladij in korvet. Prvi predvideva nadgradnjo petih korvet razreda visby, druga pa razvoj in izgradnjo korvet razreda visby generation 2.

»Pogodba za nadgradnjo sedanjih korvet in razvojem plovil naslednje generacije je velik korak naprej za mornariške bojne zmogljivosti Švedske. Korvete razreda visby sodijo med  pionirska plovila že 20 let, po nadgradnji v času srednjega življenjskega cikla pa bodo dobro opremljene za naloge prihodnosti. Izkušnje in znanje, ki so jih pri korvetah razreda visby pridobili med uporabo, bodo prispevali k razvoju novih plovil razreda visby generation 2,« je povedal Lars Tossman, vodja poslovnega področja ladjedelnice Kockums, ki je del koncerna Saab.

Visby generation 2 je zadnja razvojna različica korvete visby 5 in bo opremljena s sodobnim protiladijskim raketnim sistemom, torpednim sistemom in raketnim sistemom zračne obrambe.

Prva korveta razreda visby je bila splavljena 8. junija 2000, danes pa je v Švedski mornarici operativnih pet korvet tega razreda. Namen modernizacije obstoječih korvet je, da bi vseh pet korvet operativno ustrezalo tudi po letu 2040. Poleg spremembe obstoječih ladijskih sistemov bo kot nova zmogljivost dodan raketni sistem zračne obrambe. Protiladijski raketni sistem RBS15 bo nadgrajen v najnovejšo različico, prav tako bo nadgrajen torpedni sistem z novim Saabovim lahkim torpedom.

Pripravil: A. Knific, foto: Kockums

Povezani članki