Švica delno ukinila embargo na orožje za države iz Bližnjega vzhoda

by Urednik

ŠVICA Z EMBARGOM ODGOVORILA NA KOALICIJO PROTI HUTOM V JEMNU

Švicarske oblasti so delno odpravile embargo na izvoz orožja v države Bližnjega vzhoda, potem ko se je Švicarska vlada marca 2015 odločila prekiniti dobavo orožja Savdski Arabiji, Katarju in Združenim arabskim emiratom (ZAE) v odgovor na stopnjevanje nasilja v Jemnu in zračne napade na Hute.

Jemen je septembra zajel vojaški konflikt med vlado predsednika Abd Rabbuha Mansurja Hadija  (ki ga podpira sunitska koalicija na čelu katere je Savdska Arabija)  in hutskimi uporniki (imajo podporo Irana) ter vojaškimi enotami zvestimi nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu. V spopade se je marca 2015 vmešala Savdska Arabija skupaj z Združenimi arabskimi emirati, Bahrajnom, Kuvajtom, Katarjem in Egiptom, ki je sprva le iz zraka napadla Hute, nato pa tudi po kopnem. V začetku aprila so sprte strani po posredovanju Združenih narodov sklenile premirje v Jemnu, med suniti in šiitski hutskimi uporniki pa se pojavljajo le še posamični spopadi.

V sredo 20. aprila 2016 je Švicarska vlada odobrila nekaj blokiranih orožarskih poslov z bližnjevzhodnimi državami, je poročala televizijska postaja Telebasel. Švicarske oblasti so svojim podjetjem dobro leto dni blokirale več kot 50 podpisanih pogodb za dobavo orožja v države na Bližnjem vzhodu. Še vedno pa pod embargom ostaja orožje, ki bi se lahko na takšen ali drugačen način znašlo (uporabilo) v Jemnu. Zaradi embarga je bilo najbolj prizadeto švicarsko podjetje Ruag, ki proizvaja vse od streliva, oklepnikov, nadgradnih sistemov za oklepna vozila in vojaške letalnike,…

Pred dnevi so tako odobrili izvoz orožja v višini približno 178 milijonov švicarskih frankov (184 milijonov USD. Švicarska vlada je dovolila prodajo (sestavnih delov) protiletalskih obrambnih sistemov, vojaških letal, rezervnih delov za topove in druge obrambne sisteme, ki jih ni mogoče uporabiti v kopenskih spopadih v Jemnu.

Pripravil: A. Knific, foto: Ruag

Povezani članki