Švica se je odločila za nabavo 36 lovskih letal F-35A

by Urednik

OB LOVCIH F-35 TUDI NAKUP SISTEMOM ZRAČNE OBRAMBE MIM-104 PATRIOT

Švicarsko obrambno ministrstvo je parlamentu predlagalo nakup 36 lovcev Lockheed Martin F-35A, ki so bili izbrali med ponudbami za lovce F-35, Dassault rafale, Eurofighter typhoon in Boeing F/A-18 super hornet.

Švica je tako izbrala lovce 5. generacije F-35A, medtem ko so preostali ponudniki ponujali lovce 4.+ oz. 4.++ generacije. Švicarska izbira je hkrati tudi prekinila niz uspehov francoskega proizvajalca Dassault Aviation z lovcev rafale, ki sta ga Hrvaška in Grčija letos izbrali za borca.

Švicarsko obrambno ministrstvo je poleg izbire konvencionalnega lovca F-35A izbralo tudi zamenjavo za sisteme zračne obrambe dolgega dosega bodluv (GBAD). Odločili so se za ameriški sistem zračne obrambe Raytheon MIM-104 patriot

Švicarski Zvezni svet naj bi Parlamentu odobril naročilo 36 lovskih letal F-35A ameriškega proizvajalca Lockheed Martin in petih sistemov raketne zračne obrambe Patriot ameriškega proizvajalca Raytheon. Vrednotenje je pokazalo, da ta dva sistema ponujata največjo skupno korist ob najnižjih skupnih stroških. Zvezni svet Švice je prepričan, da sta ta dva sistema najprimernejša za zaščito švicarskega prebivalstva pred zračnimi grožnjami v prihodnosti.

Švicarski zvezni svet je odločitev sprejel na seji 30. junija. Trenutna oprema letal za te namene – F/A-18 hornet bo končala svojo življenjsko dobo leta 2030. Da bi zagotovil nadaljnjo zaščito Švice pred nevarnostmi iz zraka, namerava Zvezni svet nadomestiti svojo sedanjo floto lovskih letal in nabaviti nov zračnoobrambni sistem zrak-zemlja daljšega dosega (GBAD). Na referendumu 27. septembra 2020 je bil sprejet sklep o načrtovanju, ki je določil zgornjo proračunsko mejo v višini 6 milijard CHF za nabavo novih lovskih letal, poleg tega pa še 2 milijardi CHF za sistem GBAD daljšega dosega (obe številki po nacionalnem indeksu cen življenjskih potrebščin januarja 2018). Zvezni svet je svojo odločitev oprl na celovito tehnično oceno štirih kandidatov za lovsko letalo (Eurofighter Airbus typhoon – Nemčija; Boeing F/A-18 super hornet, ZDA; Lockheed Martin F-35A – ZDA; Dassault rafale, Francija) in dva kandidata za sistem GBAD daljšega dosega (SAMP/T eurosam, Francija; patriot Raytheon, ZDA).

F-35A ponuja največjo skupno zmogljivost ob najnižjih stroških. Vsi kandidati so izpolnjevali zahteve za ocenjevanje. Tako za lovsko letalo kot za sistem GBAD daljšega dosega je zmagal kandidat, ki je obljubil največjo zmogljivost ob najnižjih stroških. V primeru lovskega letala je ta kandidat F-35A. S 336  točkami je pokazal najvišjo skupno zmogljivost in bil jasen zmagovalec z 95 točkami več pred najbližjim zasledovalcem. To letalo je doseglo najboljše rezultate pri treh od štirih glavnih ocenjenih meril:  F-35A je dosegel najboljši rezultat po učinkovitosti, ker ima izrazito tehnološko prednost pred ostalimi  kandidati: vključuje povsem nove, izjemno zmogljive in celovite mrežno-centrične sisteme za zaščito in nadzor zračnega prostora. F-35A  zagotavlja informacijsko superiornost, kar pomeni, da imajo piloti večjo ozaveščenost o situaciji na vseh področjih v primerjavi z drugimi kandidati. To pa še posebej velja za vsakodnevni letalski nadzor zračnega prostora – patruljiranje. Še več, F-35A je edino letalo, ki je bilo zasnovano kot radarsko prikrito, tako da ga lahko posebej težko zaznajo drugi sistemi. Prav visoka možnost preživetja je tudi velika prednost švicarskega letalstva. Poleg tega  je F-35A razmeroma enostaven za uporabo in je sposoben zagotoviti informacijsko superiornost, zahteva manj treninga in ima boljše razmerje med letom in simulatorjem. Zaradi tega F-35A zahteva približno 20% manj ur letenja kot drugi kandidati in približno 50% manj vzletov in pristankov kot trenutno reaktivno letalo letalskih sil, ki ga bo F-35A nadomeščal. Na koncu so Švicarji ocenili, da bo lahko F-35A kot najnovejši od ocenjevanih orožnih sistemov ohranil svojo tehnološko prednost tudi v prihodnosti. Glede na načrtovano življenjsko dobo 30 let je to velika prednost pred ostalimi kandidati.

Glede podpor izdelkom je F-35A dosegel najvišjo oceno zaradi učinkovitega delovanja in vzdrževanja, sodobne zasnove za usposabljanje in visoke zanesljivosti oskrbe v celotni življenjski dobi. Delno gre pripisati temu, da je bil F-35A izdelan v največjem številu in da je letalo, ki ga letalske sile najpogosteje uporabljajo v Evropi. »F-35A je bil tudi najuspešnejši v smislu sodelovanja, saj je ponujal široke možnosti za operativno sodelovanje in širok dostop do podatkov in tehničnih virov.

Kar zadeva velikost flote, bi bila flota 36 letal za vse štiri kandidate dovolj velika, da bi dolgoročno pokrivala potrebe švicarske zaščite zračnega prostora v dolgotrajnih razmerah povečanih napetosti. Letalske sile morajo biti sposobne zagotoviti, da tuje strani v vojaškem spopadu ne bodo mogle uporabljati švicarskega zračnega prostora.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki