Švica zaradi razpok do pomladi prizemljila lovce F-5E tiger II

by Urednik

ŠVICARSKE TEŽAVE Z OBRAMBO ZRAČNEGA PROSTORA

Švicarske letalske sile so 13. januarja 2015 prizemljile svojo floto 41-ih enosedih lovskih letal Northrop F-5E tiger II, potem ko na trupu enega izmed lovcev odkrili večje razpoke. Še vedno pa leti 12 švicarskih dvosedov F-5F tiger II, verjetno zato, ker so bili razviti in izdelani kasneje.

Švicarski letalski tehniki so v začetku leta med inšpekcijskim pregledom na enem izmed enosedežnih lovcev F-5 našli razpoko na trupu, kar bi lahko pomenilo nevarnost za letenje. Razpoke so sicer našli na več letalih, le pri enem pa lahko ogrožajo delovanje letala. Podrobnosti o razpokah niso znane, švicarska vlada pa je v sporočilu zapisala: “Po skupni analizi tveganja s Švicarsko vojsko in Ruagom (Švicarska tehnična družba), so se v Švicarskih letalskih silah odločili, da sprejmejo preventiven ukrep in prizemljijo celotno floto.”

Švicarske letalske sile (nem.: Schweizer Luftwaffe; fr.: Aériennes suisses; it: Forze aeree) načrtujejo, da bodo za pregled vsakega letala potrebovali dva tedna, tako da naj bi lovci F-5 ponovno poslali na inšpekcijski pregled v drugem četrtletju letošnjega.

Švicarski mediji so že objavili novico, da naj bi Švicarske letalske sile v času gospodarskega foruma v Davosu od 21. do 24. januarja 2015  varnost zagotavljale le z letali  McDonnell Douglas F/A-18C/D hornet (skupaj imajo 32 letal).

Vsekakor je ta novica nekakšna “provokacija” na izid referenduma o nakupu lovcev Saab JAS-39 gripen E, potem ko so se švicarski volivci maja 2014 odrekli nakupu.

Proti nakupu 22-ih novih bojnih letal JAS-39 gripen E za Švicarske letalske sile je glasovalo 53,4 %, na odločitev o tem pa je vplivala “previsoka cena” – 3,1 milijarde frankov (3,5 milijarde USD), katero bi plačali predvsem na račun znižanja izdatkov za druga področja, tudi za izobraževanje.

ZDA so Švicarjem že ponudile veliko cenejšega lahkega izvidniškega lovca Textron AirLand scorpion, katerega smo podrobneje predstavili tudi v revijo Obramba, junij 2014

Ameriško podjetje Northrop je lovca F-5 tiger II predstavilo leta 1959, Švica pa je prva letala F-5E/F (druge, izboljšane generacije) dobila po letu 1970. Švicarske letalske sile nameravajo večino lovcev F-5 tiger II upokojiti v letu 2016, do leta 2018 pa ohraniti operativnih še 18 enosedov F-5E in štiri dvosede F-5F (od skupaj 12-ih).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photo, Protito

SORODNE NOVICE:

Švicarji na referendumu proti nakupu lovcev JAS-39 gripen

Na nedeljskem referendumu o nakupu 22-ih novih bojnih letal JAS-39 gripen E v vrednosti 3,1 milijarde frankov za Švicarske letalske sile je 53,4 % volivcev glasovalo proti.

 

Američani Švici ponujajo novega lahkega lovca scorpion

Textron Airland ponuja Švicarskim letalskim silam lahkega izvidniškega lovca scorpion namesto gripna, s katerim so želeli zamenjati zastarelo floto lovcev Northrop F-5 tiger II.

Povezani članki