Švicarski NE Ukrajini za strelivo za protiletalske sisteme gepard

by Urednik

ŠVICA JE ZARVNILA PROŠNJO NEMČIJE ZA STRELIVO ZA UKRAJINSKE GEPARDE

Kijev bo ostal brez streliva za nemške samovozne artilerijske protiletalske sisteme gepard, Švica namreč ni dovolila ponovnega izvoza streliva iz Nemčije v Ukrajino, kot je zahtevala nemška obrambna ministrica Christina Lambrecht, poroča Reuters.

Po navedbah agencije je Švica zavrnila prošnjo Nemčije za dobavo pošiljke streliva Ukrajini za sisteme gepard, češ da gre za nevtralno državo, katere zakoni prepovedujejo dobavo kakršne koli vojaške opreme vojskujočim državam. Odgovor na pismo Lambrechtove je poslal švicarski minister za gospodarstvo Guy Parmelin v imenu konfederacijske vlade.

»Odobritev prenosa švicarskega vojaškega materiala s strani Nemčije v Ukrajino še vedno ni mogoča. (…) V skladu z načelom enakega obravnavanja v pravu nevtralnosti Švica ne more ugoditi zahtevku za prenos vojaških proizvodov švicarskega porekla v Ukrajino, medtem ko je slednja vpletena v oborožen spopad,« piše v pismu.

Tako lahko trdimo, da serija streliva, ki jo je Berlin obljubil za artilerijske protiletalske sisteme gepard, ne bo dosegla Ukrajine, Kijev bo moral granate za zelo ”požrešne” protiletalske topove poiskati drugje. Toda tudi to je povezano z enakimi težavami, saj Švica proizvaja strelivo 35×228 mm za 35 mm avtomatske tope Oerlikon GDF.

Ukrajinski obrambni minister Reznikov se je nedavno s prošnjo za dobavo streliva 35×228 mm za sisteme gepard tudi že ponovno obrnil na Brazilijo, ki ima večjo zalogo takega streliva in je že v začetku poletja Ukrajini zagotovila 300.000 kosov tega streliva.

Glavnina gepardov, ki so jo Ukrajincem dobavili Nemci, se zdaj nahaja v južni smeri, kot pravijo v Kijevu, z njimi pa “pokrivajo” morske koridorje za izhod ladij v okviru žitnega posla. Generalštab oboroženih sil Ukrajine je izjavil, da nemški protiletalski topovi “opravljajo odlično delo” v boju z ruskimi brezpilotnimi letali – kamikazami geran-2, ki naj bi jih sestreljevali v “paketih”. Zračnoobrambni artilerijski sistem gepard 1A2 ima doseg po razdalji do 5 km, po višini pa do 4 km.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki