Švicarski volivci so se izrekli ZA novo bojno letalo

by Urednik

ŠVICARSKI REFERENDUM TOKRAT NA PRESENEČENJE NEKATERIH USPEŠEN

Švicarski državljani so pred dnevi na referendumu z najmanjšo možno večino podprli vladni načrt za 6- milijardni nakup novih lovcev, ki bodo v Švicarskih letalskih silah nadomestili letala F/A-18C in tudi že skoraj upokojene F-5 tiger.

Švicarska vlada je na referendumu dobila zeleno luč za odločitev o nakupu novih lovcev v vrednosti do 6,46 milijarde dolarjev. Za odobritev nakupa je glasovala majhna – najmanjša možna – večina 50,1% volivcev, vlada pa bo prihodnje leto odločila, kateri bo novi lovec švicarskega vojnega letalstva.

Izbirali bodo med lovci Eurofighter typhoon, Dassault rafale, Boeing F/A-18 super hornet in Lockheed Martin F-35A lightening II, ki so se uvrstili v ožji izbor. Novo letalo bo nadomestilo starajočo švicarsko lovsko floto 30 F/A-18 hornetov, ki po letu 2030 ne bo več operativna, kot tudi v naslednjih mesecih upokojene F-5 tiger (skupaj okoli 30).

Švicarski volivci so na zavezujočem referendumu s presenetljivo tesnim izidom, torej le s 50,1 odstotno večino, podprli vladni načrt, da za nova lovska letala nameni do 6 milijard švicarskih frankov (6,46 milijarde dolarjev), je v nedeljo poročala švicarska televizija.

Švica je sicer že maja 2014 izvedla referendum o nakupu 22 švedskih lovcev JAS-39 gripen E za potrebe Švicarskih letalskih sil v vrednosti 3,1 milijarde frankov (3,5 milijarde USD) – sredstva pa so želeli pridobiti na račun znižanja izdatkov za druga področja, tudi za izobraževanje. Takrat je proti nakupu glasovalo slabih 54 % volivcev.

Pripravil: B. Knific, foto: Schweizer Luftwaffe



Povezani članki