Tajska bo ameriške helikopterje CH-47 chinook zamenjala z ruskimi Mi-17V5

by Urednik

TAJSKA VOJSKA BO KUPILA DODATNE TRANSPORTNE HELIKOPTERJE MI-17

Tajska kraljeva vojska načrtuje zamenjavo starih ameriških transportnih helikopterjev Boeing CH-47D chinook z ruskimi transportnimi helikopterji Mi-17V5, je sporočil poveljnik Tajske vojske Teerachai Nakwanich v sredo, 17. maja 2016.

Že v začetku maja je tajski premier in  vrhovni poveljnik Tajske vojske Prayut Chan-ocha namignil, da bi se Bangkok lahko odločil za nakup helikopterjev iz Rusije. Vzroke za takšno odločitev pa je v intervjuju za domačo televizijo razkril poveljnik Teerachai Nakwanich.

“Potrebujemo nove helikopterje za zamenjavo zastarelih ameriških CH-47 chinook, ki se uporabljajo kot glavni vojaški transportni helikopterji. Nimamo denarja za nakup novih chinookov, naš proračun je zelo omejen, ruski helikopterji pa izpolnjujejo naše zahteve tako po svojih značilnostih ko ceni,” je Nakwanich komentiral nedavne izjave predsednika vlade v intervjuju za tajsko nacionalno televizijo.

Cena ameriškega transportnega helikopterja CH-47 chinook se začne pri okoli 35 milijonih USD, medtem ko se najcenejši ruski Mi-17V5 dobijo že za dobrih 20 milijon USD.

Tajska vojska že sedaj poleg številnih evropskih (AS550, EC 145, AW139) in ameriških (Bell AH-1F, UH-1H, UH-60, UH-71A, Bell 212, Bell 206, CH-47 ) uporablja 5 helikopterjev Mil Mi-17V5. Dodatne helikopterje Mi-17V5, s katerimi nameravajo zamenjati 6 ameriških transportnih helikopterjev Boeing CH-47D chinook, bodo uporabljali za reševanje, v primeru naravnih nesreč in izrednih razmer, za evakuacijo in transport.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki