Tajska naročila 8 lahkih jurišnih letal AT-6 wolverine

by Urednik

TRENAŽNIKOM TEXAN II BODO DODALI LAHKE JURIŠNIKE WOLVERINE

Tajske kraljeve letalske sile (RTAF) so z ameriškim podjetjem Textron Aviation podpisale pogodbo v vrednosti 143 milijonov dolarjev za dobavo 8 lahkih jurišnih turbopropelerskih letal Beechcraft AT-6 wolverine. V posel so vključeni tudi vsi dodatni sistemi za usposabljanje in vzdrževanje, kot tudi rezervnimi deli in druga oprema.

Vseh 8 lahkih jurišnih  letal Beechcraft AT-6 wolverine bo v sestavi 41. letalskega polka, ki domuje v letalski bazi Chiang Mai. Tajske kraljeve letalske sile bodo do leta 2024 z novimi letalniki zamenjali zastarela reaktivna  letala Aero L-39 albatros (skupaj 28, 5 so jih v letu 2021 že upokojili), ko naj bi dobili letala AT-6 wolverine. Ameriške letalske sile so svoje prvo letalo wolverina prejele februarja letos.

Tajska je že septembra 2020 pri podjetju Textron Aviation naročila 12 trenažnih letal Beechcraft T-6C texan II (izhaja iz Pilatusovega PC-9) v vrednosti 162 milijonov dolarjev, ki bodo služili kot del integrirane rešitve za usposabljanje pilotov.

Textron bo leta 2023 začel izvajati usposabljanje strokovnjakov za vzdrževanje za AT-6TH na Tajskem, medtem ko naj bi se usposabljanje pilotov začelo v ameriški Wichiti leta 2024.

Pripravil: A. Knific, foto: Textron

Povezani članki