Tretjič v mesecu dni lovec F-16 pristal »na nosu«

by Urednik

POGOSTE NESREČE LOVCEV F-16

Opazovalci na zahodu začenjajo alarmirati, da bi našli vzrok za nenehne poškodbe sprednjega dela podvozja lovcev F-16 fighting falcon, ki so v službi v skoraj treh ducatih držav v svetu.

6. junija 2022 je F-16A tajvanskih letalskih sil zasilno pristal na letališču Honolulu na Havajih, medtem ko se je vračal v svojo domačo bazo. Pri pristajanju so se pojavile težave s prednjim podvozjem, zaradi katerih je pilot moral pristati le na podtrupnih glavnih nogah podvozja. Za zmanjšanje hitrosti je pilot uporabil zavorni sistem, s katerim je zataknil kabel za zaustavitev v sili na vzletno-pristajalni stezi.

To je že tretja nesreča lovca F-16 fighting falcon v manj kot mesecu dni zaradi okvare t.i. A-stebrička podvozja.

11. maja, ko se je vračal z rutinskega vadbenega leta, je na letališču Sioux Falls (Južna Dakota, ZDA) brez prednjega podvozja pristal F-16, ki je pripadal 114. lovskemu polku nacionalne garde. Kar nekaj časa je trajalo, da je letalo upočasnilo in zdrsnilo z vzletno-pristajalne steze. 31. maja je na istem letališču zaradi okvare nosne pristajalne noge nesrečno pristal tudi F-16C iz iste enote.

Po mnenju zahodnih opazovalcev bodo vsi lovci morali opraviti resno tehnično diagnostiko in popravila, saj se pri pristanku te vrste poškodujejo sprednji del letala z radarjem in delom elektronskih sistemov, obstaja pa tudi nevarnost poškodb nosilno konstrukcijo letala ali motorja zaradi uvlečenja predmetov – tujkov v motor.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki