Turčija namerava z ZDA končno rešiti vprašanje z zvezi v lovci F-35

by Urednik

BO TURČIJA DOBILA F-35 ALI KUPILA RUSKE LOVCE?

Turčija ni opustila načrtov glede nabave ameriških lovcev pete generacije F-35 ali odškodnine zanje. Naslednji krog pogajanj o tem vprašanju naj bi potekal še v tem mesecu, kot je napovedal turški obrambni minister Hulusi Akar.

Turčija namerava z ZDA dokončno razrešiti vprašanje glede lovcev F-35, januarja naj bi potekalo novo srečanje turških in ameriških predstavnikov, ki bo najverjetneje v Washingtonu, kamor so Turki svojo delegacijo poslali nazadnje oktobra lani. Po besedah ​​turškega obrambnega ministra je Ankara jasno izrazila svoje stališče in pričakuje odziv Američanov: Turki nameravajo prejeti bodisi same lovce,  bodisi odškodnino zanje.

»Glede vprašanja o F-35 (…) Naša delegacija bo o tem vprašanju ponovno razpravljala v začetku leta. (…) Ameriški strani smo jasno povedali svoje stališče, čakamo na rezultate…,«  je izjavil turški obrambni minister.

Kot so poročali konec lanskega leta, je Ankara ZDA zaprosila za prodajo novih lovcev F-16 viper, pa tudi za odobritev posodobitvenih paketov za lovce F-16 block 30, ki so že v uporabi v turških letalskih silah. Skupno želijo Turki nabaviti 70 novih letal F-16 in 80 kompletov za posodobitev. Poleg tega bi radi del sredstev, ki jih nameravajo porabiti za ta nakup, vzeli iz vsote, ki so jih ZDA že plačali za lovce F-35. Po besedah ​​turškega voditelja Recepa Tayyipa Erdogana je Ankara ZDA vnaprej plačala 1,4 milijarde dolarjev za lovce pete generacije, vendar doslej ni prejela nobenega  letal, niti dobila vrnjenih sredstev.

Oktobra lani je vodja turškega ministrstva za obrambno industrijo Ismail Demir izjavil, da bo Turčija, če bo dogovor o lovcih F-16 preklican, razmislila o nakupu ruskih lovcev Su-35 in Su-57.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki