Turčija podpisala pogodbo za 109 helikopterjev UH-60 black hawk

by Urednik

TURČIJA NAMERAVA IZDELATI IN KUPITI VEČ KOT 700 ČRNIH JASTREBOV

V petek je premier Recep Tayyip Erdogan sporočil, da je turška vlada sklenila pogodbo z ameriškim podjetjem Sikorsky Aircraft o dolgoročni skupni proizvodnji  vojaških helikopterjev.

“Podpisali smo pogodbo za 3,5 milijarde dolarjev,” je dejal Erdogan. Sprva nameravajo v Turčiji izdelati prvo serijo 109-ih helikopterjev UH-60 international black hawk (S-70i), skupaj pa več kot 700.

V letu 2011 je Turčija izbrala Sikorsky kot partnersko podjetje za vzpostavitev proizvodnje nove generacije večnamenskih helikopterjev. Sikorsky je na razpisu zmagal z večnamenskim helikopterjem T-70 black hawk (S-70i oz. UH-60 prilagojen za Turško vojsko) in premagal italijansko-britansko podjetje AgustaWestland, ki je ponudilo helikopter TUHP – 149, ki je izvedenka AW- 149.

Prva pogodba vključuje izdelavo 109-ih večnamenskih helikopterjev T-70 black hawk, kasneje pa bi lahko izdelali še več kot 600 helikopterjev v vrednosti  več kot 20 milijard dolarjev.

Večino prve serije helikopterjev T-70 bodo dodelili žandarmeriji, preostale pa kopenske sile, mornarica letalske sile in specialne sile Turške vojske,  nekaj pa tudi policija in enote za gašenje požarov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Aviofun

VIDEO: Helikopterji UH-60 black hawk

Povezani članki