Turkish Aerospace načrtuje proizvodnjo dveh letal hürjet mesečno

by Urednik

NAPOVED KONČNE PREDSTAVITVE IN ZAČETKA PROIZVODNJE LETALA HURJET

Turčija bo v naslednjih dveh mesecih v celoti predstavila hürjet, domače napredno trenažno in lahko jurišno letalo. Proizvajalec Turkish Aerospace Industries (TAI) namerava po letu 2025 izdelati dve letali vsak mesec, je pred dnevi izjavil vodja TAI Temel Kotil in napovedal, da bodo najprej izdelali štiri prototipe, ki jih bodo uporabljali med letalnimi preizkusi.

»Naše cilj je izdelati šest do sedem letal v prvem letu, v fazi množične proizvodnje – od naslednjega leta – pa izdelati dve letali na mesec in 24 letal na leto. Po letu 2025 bosta vsak mesec dva hürjeta zapustila proizvodno linijo in dostavljena kupcu,« je dejal. Turški izvršni odbor za obrambno industrijo je prejšnji teden odobril prvo fazo serijske proizvodnje hürjeta. Kotil je na vprašanja o razpisu za lahka jurišna letala v Maleziji, na katerem je sodeloval tudi hürjet, dejal, da je njihovo letalo na razpisu tekmec letalom, ki letijo že dolgo. Vendar je dejal, da je »… turška inženirska programska oprema zdaj veliko bolj sposobna, razvila se je. Z umetno inteligenco so stvari lažje, zato ni potrebe po zgodovini, hürjetu zaupamo. Z vsemi tekmujemo, sodelujemo na več razpisih,« je dejal.

Kotil je poudaril, da Turčija zdaj postaja referenčna točka v svetovni obrambni industriji in da ob tekočem delu, ki ga opravljajo, usposabljajo tudi inženirje, ki bodo nadaljevali svoje delo v celotnem sektorju. Kotil je še dejal, da je bil hürjet razvit in izdelan z uporabo najnovejših tehnologija, da bi lahko konkuriral svojim tekmecem.

Projekt hürjet je TAI sprva začel leta 2017, prvi let pa naj bi letalo opravilo leta 2023. Šolsko-jurišno letalo hürjet so prilagodili tako, da postane napredno šolsko letalo pete generacije, v sodobno zasnovani pilotski kabini bo opremljen z naprednim računalnikom za misije, z vrhunskimi radarskimi in občutljivimi napadalnimi sistemi ter z zračnimi in zemeljskimi komunikacijskimi zmogljivostmi, kar bo zmanjšalo grožnje in tveganja. Hürjet bo dolg 13,4 metra z razpetino kril 11 metrov. Glavni cilj projekta hürjet je nadomestiti floto ameriških šolskih letal T-38 turških letalskih sil – sestavlja jo 70 letal – in zadovoljiti potrebe potencialnih mednarodnih strank. Največja višina naprednega letala je kar 14 kilometrov, nosilnost letala bo 3000 kg bojnega tovora, dosegel pa bo največjo hitrost 1,2 macha.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki