“Turški napadi v Siriji posledica uspeha sirskega režima v boju proti ISIS-u”

by Urednik

ZDA BODO ŠE NAPREJ PODPIRALE KURDSKE BORCE V SIRIJI

V soboto, 13. februarja 2016, je turški premier Ahmet Davutoglu dejal, da je Turška vojska s topništvom napadla položaje kurdske Enote ljudske zaščite (YPG) v severni Siriji kot povračilni ukrep za pretekle napade Kurdske delavske stranke (PKK) v Turčiji. Turške oblasti namreč enačijo (povezujejo) kurdske Enote ljudske zaščite (YPG) v severni Siriji s PKK – militantno skupino, ki se bori za kurdsko neodvisnost od Turčije, pa .

O napadih pa je poročala tudi Sirska vojska, ki naj bi bila prav tako tarča obstreljevanja turške artilerije. Napadi Turške vojske se še nadaljujejo, Varnostni svet ZN pa že razpravlja o turškem bombardiranju kurdskih položajev v Siriji. Ob tem pa so se razkrile tudi velike razpoke v ameriški koaliciji proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS, Daesh), saj ZDA ne štejejo kurdskih vojaških enot v Siriji za teroristične skupine.

Tako ZDA kot tudi Rusija s podporo iz zraka pomagata kurdskim borcem v Siriji v spopadih z Islamsko državo, kar pa Turčiji ni povšeči. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je prejšnji teden oštel ZDA zaradi sodelovanja s kurdskimi silami in dodal, da podpora Washingtona za sirske Kurde povzroča “morje krvi” v tej državi.

Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta John Kirby je na turško grajo odvrnil, da ZDA niso “prepoznale YPG kot teroristično organizacijo.” Ob tem je dodal, da so kurdski borci eni izmed najbolj uspešnih v boju proti Daesh-u v Siriji in da jih bojo še naprej podpirali.

Zanimiva so tudi pojasnila sirskega veleposlanik v Rusiji Riada Haddada, ki je dejal, da je Turčija začela napadati sirsko ozemlje iz maščevanja zaradi vojaškega napredka sil, zvestih sirskemu predsedniku Basharja Assada.

“Kadar sirska vojska napreduje, ko zmaguje, to zagotovo povzroča bes v Savdski Arabiji in Turčiji. Zato je Turčija začela napade na sirsko ozemlje in letališča,” je dejal Haddad v intervjuju za Rossiya 24 v ponedeljek 15. februarja 2016.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

Povezani članki