Ukrajina naročila 55 Airbusovih helikopterjev

by Urednik

HELIKOPTERJI H145, H125 IN H225 ZA UKRAJINSKO NOTRANJE MINISTRSTVO

Ukrajinska vlada je podpisala pogodbo za nakupu 55 francosko-nemških helikopterjev Airbus Helicopters H145 (EC145), H125 (AS350) in H225 (EC225) v vrednosti približno 635 milijonov ameriških dolarjev, je sporočilo ukrajinsko Ministrstvo za notranje zadeve v torek, 30. maja 2018.

Predhodni dogovor za dobavo helikopterjev za potrebe ukrajinskega notranjega ministrstva sta Francija in Ukrajina podpisali že konec marca 2018.

“Danes smo podpisali sporazum med francosko in ukrajinsko stranjo, vreden približno 551 milijonov EUR. V skladu s sporazumom bo francoska stran v Ukrajino prvič dobavila 37 helikopterjev Airbus, kasneje pa še 18 helikopterjev, vključno z 21 helikopterji H225, ki lahko prevažajo več kot 10 ton tovora. Takšne vojaške opreme v Ukrajini ne proizvajamo, zato se nam zdi zelo potrebno, da jo imamo. Letos bomo dobili prve štiri helikopterje,” je sporočil  ukrajinski minister za notranje zadeve Arsene Avakov. Dodal je, da bodo novi helikopterji znatno okrepili reševalne službe v Ukrajini.

Avakov je podpisal pogodbo v Parizu z Delphine Geny-Stephannom, državnim sekretarjem francoskega ministrstva za gospodarstvo in finance.

“Glavne naloge helikopterskih enot Ministrstva za notranje zadeve Ukrajine bodo iskanje in reševanje, javni red, kriminalistične preiskave, antiteroristične ter posebne operacije, nadzor državne mejne straže, varnost v cestnem prometu,kot tudi gašenje požarov,” je dodal minister Avakov.

Ukrajinska nacionalna policija (Natsional’na politsiya Ukrainy) ima trenutno v uporabi le en helikopter. Gre za lahki ameriški helikopter Robinson R44, ki se uporablja za vzdrževanje javnega reda med množičnimi dogodki in nadzor iz zraka.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki