Ukrajina našla dodatna sredstva za vojsko in policijo (na račun socialnih programov)

by Urednik

Ukrajina bo zvišala obrambni proračun

Ukrajinska vlada bo dodelila več sredstev za vojsko in policijo ter zvišala proračun obrambnega in notranjega ministrstva za dobrih 700 milijonov USD, kar je več kot tretjina obrambnega proračuna iz leta 2012.

Novico je po zasedanju vladnega kabineta sporočil ukrajinski začasni premier Arsenij Jacenjuk, ki je sporočil, da bo denar dobilo ministrstvo za obrambo, kot tudi obmejna služba in ministrstvo za notranje zadeve. Ob tem je opozoril na nujnost dodelitve sredstev obmejnim policistom in vojakom, saj “nujno potrebujejo sredstva za aktivno in učinkovito zagotavljanje varnosti države.”

Gre za skupaj 6,8 milijarde grivnov  (približno 713 milijonov USD oz. 26 milijard rubljev), kar je skoraj polovica ukrajinskega obrambnega proračuna iz leta 2012 (1,9 milijarde USD, 1,1% BDP).

Potrebna sredstva bo Ukrajina dobila z zmanjšanjem števila socialnih programov, je za medije povedal Jacenjuk in obljubil, da bo v prihodnje obnovljeno financiranje teh programov: “…takoj, ko bomo obranili državo in obnovili gospodarsko rast.”

Primerjavamoči Ruske in Ukrajinske vojske

O pomanjkanju denarja za Ukrajinsko vojsko je v Evropskem parlamentu spregovoril tudi začasni ukrajinski obrambni minister Ihor Tenjuh. Za medije je kasneje dejal: “Situacija je zelo zapletena, zahteva veliko sredstev – denar in znova denar!”, so zapisali pri časopisu Komsomolskaya Pravda. Ob tem je Tenjuh pozval bogate Ukrajince naj s finančno pomočjo omogočijo oboroženim silam nakupe novih vojaških sistemov.

V komentarju o stanju oboroženih sil je obrambni minister nato navedel, da statistika prinaša razočaranje, saj je po njegovem mnenju, čeprav ima Ukrajinska vojska 184.000 pripadnikov, jih je le 41.000 dejansko pripravljeni na boj, redno zaposlenih pa le 6.000. Na podlagi tega je ukrajinska vlada napovedala oblikovanje narodne garde, ki bo namenjeni za zagotavljanje javnega reda in pomagala pri varovanju meja ter boju proti terorizmu. V njej naj bi našlo zaposlitev okoli 40.000 ljudi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, CNN,

VIDEO: Moč Ukrajinske vojske

Povezani članki