UKRAJINA: Nove vojaške operacije, v Donecku več kot 50 mrtvih

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA ZAČELA NOVE VOJAŠKE OPERACIJE

Nove ukrajinske oblasti so že v ponedeljek, le dan po volitvah  na katerih je zmagal Petro Poroshenko, začele z novo ofenzivo proti upornikom, ki so zasedli strateške točke v Donecku in drugih mestih na vzhodu Ukrajine. V Donecku naj bi v spopadih v dveh dneh umrlo že več kot 50 separatistov.

Novi ukrajinski predsednik Petro Poroshenko, ki ga mediji imenujejo tudi čokoladni kralj, ker je lastnik proizvajalca slaščic Roshen, je bil že pred odstavitvijo Janukoviča edini oligarh, ki je podprl pro-evropsko opozicijo od začetka. Po izvolitvi je takoj zavrnil kakršne koli pogovore s “teroristi”, kot je poimenoval pro-ruske separatiste.

Ukrajinska vlada (namestnik predsednika vlade Vitaly Yarema) je ljudem preko medijev že obljubila, da bo nadaljevala vojaško ofenzivo “vse dokler ne bo ostal en sam terorist na ozemlju Ukrajine.”

O najhujših bojih poročajo v Donecku, kjer naj bi bilo na strani pro-ruskih separatistov mrtvih že več kot 50 ljudi in vsaj dva civilista, nekateri poročajo tudi o skoraj 100 žrtvah. Ukrajinske oborožene sile naj bi po besedah upornikov Aleksandra Borodaja, premiera samozvane Ljudske republike Doneck, tudi že prevzele nadzor nad letališčem, kjer so se odvijali najhujši boji. Ukrajinske letalske sile so v ponedeljek, 16. maja 2014, s helikopterji večkrat raketirale mednarodno letališče v Donecku, ukrajinski padalci pa so nato izvedli desant in pregnali separatiste  iz letališkega kompleksa do konca dneva. Boji se na prometnicah do letališča nadaljujejo še danes. Po poročanju ukrajinskih oblasti, je Ukrajinska vojska prevzela nadzor nad letališčem, pri tem pa ni imela izgub.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE ) je sporočila, da je izgubila stik s skupino za spremljanje dogajanja v regiji Doneck. Opazovalvi, ki prihajajo iz Estonije, Švice, Turčije in Danske, so prečkali cestno kontrolno v ponedeljek zvečer okoli 18.00 ure, nato pa se niso več oglasili.

Proruski separatisti med spoapdi v Donecku

Mediji so poročali, da so v bližini letališča v Donecku opazili več tovornjakov, ki so bili popolnoma preluknjani od izstrelkov malega kalibra in tudi okrvavljeni. Samo v enem izmed njih naj bi umro vsaj 20 pro-ruskih separatistov, ki so se verjetno umikali Ukrajinski vojski.

Kijev je Moskvo ponovno obtožil pošiljanja “teroristov” čez mejo, kjer so se spopadli z obmejnimi policisti v vzhodni Ukrajini. Rusija pa je Ukrajino znova pozvala, naj ustavi svoje vojaške operacije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

VIDEO: Spopadi v Donecku v vzhodni Ukrajini

Povezani članki