Ukrajina prekinila vojaške vaje v bližini Krima

by Urednik

UKRAJINSKE VOJAŠKE VAJE PREKINJENE ZARADI VREMENA ALI RUSKIH PROTESTOV?

Ukrajinska vojska je 1. in 2. decembra 2016 izvajala vojaško vajo enot protiletalske obrambe v bližini Krimskega polotoka in letalstva nad Črnim morjem, ki pa so jo predčasno (po prvem dnevu) prekinili – uradno zaradi slabih vremenskih razmer.

Testiranja vodenih protiletalskih izstrelkov so potekala na jugu Ukrajine v bližini (sedaj ruskega) Krimskega polotoka, zaradi česar se je glasno pritožil ruski letalski prevoznik Rosaviatsia, ki s svojimi potniškimi letalo pristaja na krimskem letališču Simferopol. Že pred dnevi so v izjavi zapisali, da se je da Ukrajina enostransko odločila, da bo imela raketne vaje v bližini Simferopola, kar je v nasprotju z mednarodnimi sporazumi.

Moskva je zato večkrat pozvala Kijev, da bi lahko ukrajinske vojaške rakete nad Črnim morjem pomenile nevarnost za varnost ruskih civilnih letal na Krimu in tudi provokacijo. Zapisali so še, da Ukrajina nezakonito omejuje uporabo zračnega prostora nad Črnim morjem.

Načelnik Generalštaba Ukrajinske vojske Viktor Muzhenko je zapisal, da so že prvi dan uspešno zaključili testiranja vodenih protiletalskih izstrelkov (zemlja-zrak). Na socialnih omrežjih je še zapisal, da so ukrajinske oborožene sile naredile “pomemben korak pri povečevanju bojne sposobnosti in pridobivanje možnosti, da zaščitijo svojo državo.”

Dvodnevno urjenje pa so predčasno končali tudi piloti Ukrajinskih letalskih sil, ki so z raketami ciljali zračne tarče nad Črnim morjem, ki jih je oviral močan dež in megla, je zjutraj sporočil poveljnik Volodymyr Kryzhanovskiy. V odgovor na ruske proteste (zaradi varnosti ruskih civilnih letal na tem območju) pa so zapisali, da so se prvi dan najbližje približali Krimskemu polotoku na 18,6 milje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki