Ukrajina pričakuje nekdanje afganistanske vojaške helikopterje Mi-8/17

by Urednik

AMERIŠKA VOJAŠKA POMOČ UKRAJINI

Ukrajinske oborožene sile pričakujejo, da bodo v okviru ameriške vojaške pomoči prejele “nove” helikopterje, vključno s petimi helikopterji Mi-17V5 in enim Mi-8MTV, ki so prej pripadali Afganistanskim letalskim silam. Prva serija helikopterjev naj bi v Ukrajino prispela to pomlad.

Poročila iz Afganistana prikazujejo, da je več kot 20 helikopterjev tipa Mi-8/17 iz flote Afganistanskih letalskih sil ob prevzemu države s strani talibanov poleti 2021 prebegnilo in so zdaj zunaj države. Po poročanju so bili ti helikopterji nedvomno uporabljeni za beg voditeljev afganistanske vlade in vojaškega osebja v sosednje države, kot sta Tadžikistan in Uzbekistan.

Bidnova administracija sedaj razmišlja, da bi poslala vojaške svetovalce in dodatno vojaško opremo v Ukrajino, potem ko predvidevajo morebiten napad s strani Rusije. Ameriško obrambno ministrstvo si tako prizadeva, da bi del vojaške opreme, ki je bila namenjena za Afganistan, kot so tudi helikopterji Mi-8/17, premestili v Ukrajino.

Afganistanske letalske sile so imele v svoji floti – preden so talibani poleti 2021 ponovno prevzeli oblast – 95 večnamenskih helikopterjev Mi-8/17, od katerih so jih več kot 50 v sklopu pomoči afganistanski armadi zagotovile ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki