Ukrajina s Savdsko Arabijo v skupni projekt naslednika letala An-132

by Urednik

VRAČANJE K SKUPNEMU PROJEKTU RAZVOJA LETALA NA OSNOVI AN-132

Pred novim letom je prestolonaslednik Savdske Arabije obiskal letalsko tovarno ukrajinskega državnega podjetja Antonov. Po njegovem obisku so se v Ukrajini odločili, da se vrnejo k skupnemu projektu s Savdsko Arabijo za izdelavo letala na osnovi An-132. O tem je v oddaji ukrajinskega televizijskega programa Varnostni pogovori spregovoril generalni direktor državnega podjetja Antonov Sergej Bičkov.

Govorimo o letalu, razvitem na podlagi modificiranega An-132D. Vodja podjetja je povedal, da bo Riad nadaljeval s projektom gradnje majhnih transportnih letal na svojem ozemlju. Ta odločitev je bila rezultat srečanja med vodstvom ukrajinskega podjetja in prestolonaslednikom Savdske Arabije, ki je potekalo v obratih letalskega podjetja Antonov.

Podpisali so skupni protokol, konec februarja pa naj bi prišli neposredno s časovnim načrtom, kjer ne le nadaljujejo sodelovanje, ampak so že posebej načrtovali nadaljevanje del pri načrtovanju, ustvarjanju in zagonu obrata za proizvodnjo letal in proizvodnje v Savdski Arabiji, je ovedal Serge Bičkov. Dodal je še, da letalo strukturno ne bodo veliko spremenjeno.

An-132 je posodobljena različica lahkega transportnega letala An-26. Njegovo modifikacijo An-132D so imenovali prvo ukrajinsko letalo brez ruskih komponent. Sredi lanskega leta je Sergej Bičkov že napovedal opustitev tega projekta. Po njegovih besedah ​​je do tega prišlo zaradi “taktične napake” pri načrtovanju letala in lobiranja v Savdski Arabiji za interese Airbusa.

Pripravil: B. Knific, foto: Antonov

Povezani članki