Ukrajina za vojaške operacije na jugovzhodu zapravi 3 milijone USD na dan

by Urednik

ZARADI SPOPADOV UKRAJINA IZGUBI VSAK TEDEN NA DESETINE MILIJONOV DOLARJEV

Vsak dan “protiterorističnih” vojaških operacij ukrajinskih varnostnih sil na jugovzhodu stane Ukrajino približno 3 milijone dolarjev, do sedaj pa naj bi za zatiranje proruskih separatistov, po mnenju vojaških analitikov, ukrajinske oblasti porabile že več kot 147 milijonov dolarjev (1,7 milijarde grivna), so zapisali v časopisu Izvestia.

Po navedbah ruskega časopisa je to skoraj polovica letnega proračuna regije Doneck, ki je bil za leto 2014 predviden v višini 4 milijarde grivnov (338 milijonov dolarjev).

V znesek 147 milijonov dolarjev so vključeni stroški Ukrajinske vojske in prostovoljne Narodne garde, kot tudi logistično opremo za podporo in izgube v 45-ih dneh tako imenovane protiteroristične operacije (ATO anti-terrorist operation).

Pri izračunu porabe pa se ne upošteva stroške zdravil za zdravljenje ranjenih, plačila zavarovanja za umrle v boju, kot tudi ne stroškov za obnovo stavb, ki so bile v operaciji uničene.

Časnik Izvestia navaja mnenje vodilnega strokovnjak za politične konjunkture Dmitrija Abzalova iz ruskega Centra za strateške komunikacije, ki pravi: “V primeru, da se boji na jugovzhodu Ukrajine nadaljujejo, bo država izgubila več deset milijard dolarjev na mesec.”

“Tedenske izgube jeklarn v regiji Doneck zaradi spopadov so ovrednotili na več deset milijonov dolarjev, poškodbe infrastrukture v regiji zaradi uporabe težkega topništva in vojaških letal pa bodo stale več sto milijard dolarjev, ” je dejal Abzalov.

Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva, je imela Ukrajinska vojska na jugovzhodu države konec aprila nameščenih 11.000 vojakov, oboroženih s 160-imi tanki, vsaj 230-imi oklepnimi vozili in 150-imi artilerijskimi sistemi. Vendar pa vojaški analitiki menijo, da so sedaj te številke precej višje, saj naj bi protiterorističnih operacijah delovalo okoli 20 tisoč vojakov, od tega le na območju Slavjanska okoli 5 tisoč ljudi, so zapisali pri časopisu Izvestia.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Yahoo

Povezani članki