Ukrajina zaprosila ZDA za vojaško opremo iz Afganistana

by Urednik

KATERO VOJAŠKO OPREMO BODO ZDA DAROVALE UKRAJINI??

Ukrajina je zaprosil ZDA za rabljena protiminska oklepna vozila (MRAP), neprebojne jopiče, čelade in izvidniška vozila, ki bodo odpisana po zaključku umika ameriških vojakov iz Afganistana.

Z ameriško opremo želi Ukrajinska vojska odvrniti ruske sile v vzhodnem delu države, pa tudi ohranitev ozemeljske celovitosti države, je prejšnji teden med obiskom v Washingtonu v intervjuju za medije dejal Leonid Polyakov, ki je služil kot namestnik obrambnega ministra Ukrajine v letih 2005-2008 in dva meseca letos, po strmoglavljenju vlade predsednika Viktorja Janukoviča.

“Brez te opreme, bodo ukrajinske sile verjetno pokopane ob morebitnem napadu številčno močnejših ruskih enot, če se Moskva odloči poslati svoje vojaške sile proti zahodu,” je dejal Leonid Polyakov, ki je bil štipendist na Harvardu in diplomiral na ameriški vojaški akademiji.

Vojaki in organi pregona so podedovali vojaško opremo, “usmerjeno v podporo režima, ne pa za boj ” je dodal Polyakov, vendar ni znano za katere vrste orožja in vojaško opremo je Ukrajina zaprosila  ZDA. “Nekatere države, vključno z ZDA, bi lahko Ukrajini prispevale sisteme in opremo, poleg tega, kar lahko kupimo sami.”

Polyakov je dejal, da Ukrajinski vojski primanjkuje medicinskih preparatov, čelad, neprebojnih jopičev, brezpilotnih letal, sistemov za nočno opazovanje, varnih komunikacijskih sistemov in opreme za elektronskega vojskovanja.

Wahington je Ukrajini že pred tem odobril dobavo zdravil, čelad, spalnih vreč, sistemov za čiščenje vode, generatorjev in črpalk za gorivo. Ukrajina pa želi tudi oborožitvene sisteme, ki bi lahko pomagali Ukrajinski vojski braniti domovino.

V letošnjem letu smo v spodnjih novicah že večkrat pisali o ameriških težavah kam z odvečnimi vozili in opremo iz Afganistana. Kar nekaj vozil je Ameriška vojska že podarila nekaterim državam zaveznicam, vključno s Hrvaško.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Predstavitev moči Ukrajinske vojske (2013)

Povezani članki