“Ukrajini dobavite tri eskadrilje jurišnih letal A-10”

by Urednik

ZDA BI LAHKO UKRAJINI V BOJI Z RUSI POMAGALE S SLOVITIMI JURIŠNIMI LETALI

Združene države Amerike bi morale Ukrajini dobaviti jurišna letala A-10 thunderbolt II, trdi Everett Pyatt, nekdanji pomočnik sekretarja Ameriške mornarice za ladjedelništvo in logistiko.

Podobno kot je leta 1941 trdil premier Združenega kraljestva Winston Churchill, da naj mu dajo ZDA vojaško opremo in bodo porazili sovražnika, tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskij prosi Zahod za orožje, ki bi močno pripomoglo pri zaustavitvi ruske invazije.

Zelenskyy je zahteval orožje in podporo v skladu s Churchillovo filozofijo. Ukrajinski vojaki so dokazali svoj pogum in pogum. Obstaja še en korak, ki bi lahko bil odločilen: prenos treh eskadrilj letal A-10 Ukrajinskim letalskim silam, je zapisal Everett Pyatt v članku za Defense News.

Jurišni letalo A-10 poimenovan tudi warthog (svinja bradavičarka) in njegov sistem orožja sta bila zasnovana za boj proti oklepnemu napadu v Evropi. Izkazalo se je za učinkovito orožje v ciljno bogatem okolju Puščavske nevihte, precej podobnem trenutnim razmeram. Postalo je tudi pehotni prijatelji v podpornih misijah iz bližine.

Letalske sile Združenih držav imajo, po besedah Pyatta, pripravljena letala A-10 za napotitev v Ukrajino. Celoten prenos Ukrajinskim letalskim silam bi lahko bil končan v nekaj dneh po odobritvi kongresa.

Za premagovanje prihajajočega napada ruskih oklepnih sil je potrebna ognjena moč. Drugo orožje je potrebno za kopenske sile, vendar bo odločilna zračna moč. A-10 je dokazal to sposobnost in je bil zasnovan prav za ta namen.

Poleg tega so ameriška letala A-10 thunderbolt II na voljo, saj jih želijo ameriške oborožene sile upokojiti. Letalo je bilo zasnovano za delovanje v Evropi iz slabo pripravljenih objektov. Preusposabljanje pilotov je minimalno. Vse, kar je potrebno, je pobarvati v ukrajinske barve in oznake ter dobaviti letala, kar bi bilo mogoče v nekaj dneh pravi Pyatt.

Zelenskyy je sicer Nato prosil za zaprtje zračnega prostora na Ukrajino – z drugimi besedami zračno podporo, vendar je Severnoatlantsko zavezništvo to zavrnilo, predvsem zaradi bojazni izbruha 3. svetovne vojne.

Pyatt v članku zaključi:  “Vsak dan je ključnega pomena za upočasnitev zagona ruskih ofenzivnih sil. Čas je, da uporabimo moralni kompas Združenih držav in dodamo A-10 na seznam že načrtovanega orožja. Nezmožnost dodajanja obrambnih zmogljivosti ukrajinskim silam, medtem ko se sankcije razvijajo, oslabi potencialni učinek sankcij. Gre za komplementarna dejanja.”

Fairchild Republic A-10 thunderbolt II

Letalo A-10 thunderbolt II je prvič poletelo leta 1972, v uporabi Ameriških letalskih sil (USAF) pa je od leta 1977. Njegova cena je leta 1994 znašala skoraj 12 milijonov dolarjev.

A-10 thunderbolt II je enosedežno dvomotorno jurišno letalo, ki je namenjeno zagotavljanju tesne zračne podpore (CAS) kopenskim silam. Napadajo tanke, oklepna vozila in druge cilje na tleh, zato ga imenujejo tudi uničevalec tankov ali leteči tank. Njegova sekundarna naloga, pa je zagotavljanje zračnega nadzora in vodenje drugih letal v napad proti zemeljskim ciljem. To je prvo letalo Ameriških zračnih sil (USAF) namenjeno izključno za tesno zračno podporo (CAS) zemeljskih sil. Uradni vzdevek izvira iz imena letala Thunderbolt P-47 iz druge svetovne vojne, ki je bil še posebno učinkovit pri misijah CAS.

Letala A-10, ki so oborožena tudi s 30-milimetrskimi topovi GAU-8, so ​​znana po nizkih in počasnih preletih za zagotavljanje tesne zračne podpore, tudi med izvajanjem protiterorističnih akcij. Posebnost teh letal je tudi izredna vzdržljivost, saj tudi močno poškodovana še vedno letijo in se lahko vrnejo v svojo bazo, tudi zavoljo dveh motorjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki