Ukrajinska vojska bo po novem imela 250.000 vojakov

by Urednik

NA VZHODU UKRAJINE ŠE VEDNO NI MIRU

Ukrajinski parlament je v četrtek 5. marca 2015 sprejel zakon o povečanju velikost oboroženih sil za 66.000 vojakov, tako da bo Ukrajinska vojska sedaj imela 250.000 pripadnikov (prej 184.000).

Za zakon o povečanju števila vojakov, ki ga je predlagal ukrajinski predsednik Petro Poroshenko (v luči spopadov v Vzhodni Ukrajini s pro-ruskimi separatisti), je glasovalo 270 (224 proti) od sedanjih 422-ih poslancev, medtem ko 28 poslancev iz Donecka, Luganska in Krima ne sodeluje več v prej 450-članskem parlamentu.

Zakon bo sedaj predložen ukrajinskemu obrambnemu ministrstvu, ki se bo pogajal glede deleža državnega proračuna, ki je potreben za izvajanje zakona.

Predsednik Poroshenko in sedanji premier Ukrajina Arsenijem Yatsenyuk želita zgraditi dovolj močno vojaško silo, ki bi bila sposobna odvračati pro-ruske separatiste iz Donecka in Luganska, kar jim vse od začetka ukrajinske državljanske vojne ni najbolje uspevalo.

Že v decembru 2015 je Yatsenyuk ocenil, da bi moral ukrajinski vojaški proračun v letu 2015 za obrambo Ukrajine presegati 3 milijard dolarjev, kar bi pomenilo, da gre pet odstotkov BDP za vojaške in obrambne izdatke.

Na vzhodu Ukrajine še vedno kršitve premirja

Medtem pa iz vzhodne Ukrajine poročajo o novih kršitvah premirja med Ukrajinsko vojsko in milicami Ljudske republike Doneck in Lugansk. V Donecku naj bi ponovno obstreljevali letališče, ki ga zavzemajo separatisti. V sredo je sicer Ukrajinska vojska sporočila, da je začela drugo fazo umika težkega orožja.

V petek 6. marca 2015 pa je v mestu Harkov na severovzhodu Ukrajine eksplodiral avtomobil s podtaknjeno bombo, pri tem pa sta bila ranjeni dve osebi –  poveljnik prostovoljnega pro-ukrajinskega bataljona Slobozhanschina Andriy Yanholenko in njegova žena. Eksplozija avtomobila prihaja manj kot dva tedna po eksploziji med provladnim shodom v Harkovu, v kateri so umrli trije ljudje, še devet pa je bilo ranjenih.

Predstavnik ukrajinskega Sveta za nacionalno varnost in  obrambo Andrei Lysenko pa je potrdil, da je samooklicana Ljudska republika Doneck do 3. marca 2015 uspela ponovno obnoviti železniško križišče v Debaltsevu in so iz vlakov že raztovarjali orožje. Ob tem je dodal, da so separatisti še 12 dni prej (19. februarja 2015) poročali, da je strateško železniško križišče v Debaltsevem popolnoma uničeno. Predstavniki Ljudske republike Doneck so pred dnevi poročali, da so uspešno obnovili 20 kilometrov železniške v spopadih poškodovanih prog.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki