V Afganistanu strmoglavila britanski helikopter in ameriški UAV

by Urednik

AMERIŠKO BREZPILOTNO LETALO NAJ BI SESTRELILI TALIBANI 

V Afganistanu je zaradi tehničnih težav strmoglavil britanski helikopter Westland Lynx, v nesreči pa je umrlo pet vojakov sil ISAF. Istega dne je strmoglavilo tudi ameriško vohunsko brezpilotno letalo, afganistanske militantne skupine pa so sporočile, da so ga sestrelili oni.

V bližini mesta Kandahar v okrožju Takhteh Pol v Afganistanu je v soboto okoli 11. ure po lokalnem času zaradi tehničnih težav strmoglavil helikopter Westland lynx Kraljevih letalskih sil (RAF). V nesreči je umrlo pet pripadnikov mednarodnih sil ISAF (International Security Assistance Force), njihova narodnost pa še razkrita. Vzroke za nesrečo še preiskujejo

Od začetka letošnjega leta je na misiji ISAF v Afganistanu umrlo 12 vojakov in vsaj 24 tujih civilistov, vključno z zdravniki in novinarji, ki so bili ustreljeni ali ubiti v bombnih napadih.

 

So Afganistanski talibani sestrelili ameriško brezpilotno letalo?

Tiskovni predstavnik talibanske militantne skupine Hizb-e-Isami Afganistan pa je v soboto sporočil, da so njihovi pripadniki v soboto okoli 5. ure zjutraj po lokalnem času sestrelili ameriško vohunsko letalo v gorati provinci Kunar.

Haroon Zarghoon je medijem po telefonu še povedal, da  brezpilotna letala Ameriških letalskih sil rutinsko preletavajo obmejne regije in izvajajo napade na položaje oboroženih uporniških skupin.

Ameriški UAV v Afganistanu

Šef policije v tej provinci, Abdul Habib Sayedkhili, je potrdil novico o strmoglavljenju ameriškega brezpilotnega letala, vendar je za vzrok navedel tehnične težave. Ameriško brezpilotno letalo (UAV) je strmoglavilo okoli 5. ure zjutraj po lokalnem času približno 185 km vzhodno od Kabula.

Pripravil: A. Knific, foto: MOD, USAF

Povezani članki