V Evropi potekajo 4 vojaške vaje zveze NATO (Allied Shield)

by Urednik

ALLIED SHIELD: NOBLE JUMP, BALTOPS, SABER STRIKE, TRIDENT JOUST

Članice zveze NATO (North Atlantic Treaty Organisation – Organizacija severnoatlantskega sporazuma) v teh dneh sodelujejo na štirih vojaških vajah, ki potekajo v vzhodni Evropi in so del vseevropske vaje Allied Shield (Zavezniški ščit).

V štirih vojaških vajah sodeluje več kot 15.000 vojakov iz 19 različnih držav zveze NATO (tudi pripadniki Slovenske vojske) in 3 partnerske države (Finska, Gruzija in švedska). Namen vojaških vaj Severnoatlantskega zavezništva (NATO) je krepitev sodelovanja pri obrambi in so del Natovih ukrepov za zagotavljanje odgovora na izzive na južnih in vzhodnih mejah. Natove vaje so le eden od vrste ukrepov, ki jih je sprejelo poveljstvo Nato pakta v Baltski regiji, da bi pomirili lokalne zaveznike, ki se čurijo ogrožene s strani Rusije.

Del skupne vojaške vaje Allied Shield (Zavezniški ščit) so:

Vojaška vaja NOBLE JUMP (10.-21. junij 2015, Poljska)- prvo skupno usposabljanje zavezniških enot v visoki pripravljenosti v okviru novih sil za hitro posredovanje VJTF (Very High Readiness Joint Task Force).

Vojaška vaja BALTOPS (5.-20. junij 2015, Baltsko morje) – velika zavezniška pomorska vaja, v kateri poleg  49 vojaških ladij in podmornice  sodelujejo tudi ameriški bombniki B-52 stratofortress in lovci F-16, AWACS letala, pomorska patruljna letala P-3 in P-8, nemški lovski-bombniki tornado, švedski JAS-39 gripen in ameriške leteče cisterne KC-135.

Vojaška vaja SABER STRIKE (8.-20. junij 2015, Baltske države) – velika skupna vojaška vaja kopenskih in letalskih enot v Latviji, Litvi, Estoniji in na Poljskem. Namen vaje je usposabljanje udeležencev za poveljevanje in nadzor, kot tudi interoperabilnost z regionalnimi partnerji.

Vojaška vaja TRIDENT JOUST (17.-28. junij 2015, Romunija) – vaja Natovih odzivnih sil(NRF NATO Response Force) v Romuniji, ki je namenjena izboljšanju sodelovanja pri poveljevanju in interoperabilnosti.

Pripravil: A. Knific, foto: NATO

vojaske-vaje-NATO-Allied-Shield-vzhodna-evropa

obisk-letalskega-salona-MAKS-2015-cena

Povezani članki