V Italiji strmoglavilo testno trenažno letalo M-346

by Urednik

V NESREČI LETALA UMRL PILOT

V severni Italiji je 16. marca 2022 je okoli poldneva v bližini jezera Como na območju gore Legnone strmoglavilo dvomotorno napredno šolsko reaktivno letalo Leonardo Aermacchi M-346, v nesreči pa je eden od pilotov umrl, prihajal naj bi iz Velike Britanije, drugi pa utrpel hude poškodbe, so sporočili iz družbe Leonardo.

Po lokalnih poročilih se je preizkusnima pilotoma letala M-346 uspeli katapultirati, preden sta trčila v goro. Vzroke za nesrečo še preiskujejo.

Družba Leonardo je sporočila, da je letalo vzletelo iz lokacije Venegono Superiore v bližini Vareseja okoli 11.00 ure po tehničnih pregledih pred odobritvijo leta, ki so bili zaključeni tik pred vzletom. Načrt letenja je vključeval poskuse, namenjene dokazovanju specifičnih zmogljivosti, ki so bile že preizkušene med več že opravljenimi leti v preteklosti.

Iz Leonarda so še sporočili, da je letalo M-346 upravljala dvočlanska posadka, sestavljena iz Leonardovega testnega pilota in zunanjega pilota inštruktorja. V nesreči je umrl pilot inštruktor, ki je pripadal zunanji družbi.

M-346 je reaktivno letalo, optimizirano za napredno usposabljanje vojaških pilotov, lahko pa se uporablja tudi kot lahko jurišno letalo. Letala M-346 uporabljajo letalske sile Italije, Singapurja, Izraela in Poljske ter se aktivno trži tudi drugim kupcem.

Gre za sodobno aerodinamično zasnovano reaktivno šolsko letalo, ki so ga najprej začeli razvijati pri ruskem Jakovljevu že pred dobrim desetletjem (Jak-130). Italijanska Alenia Aermacchi (od leta 2016 pripojena k podjetju Leonardo) in ruski Jakovljev sta pri razvoju precej časa sodelovala, nato pa so se njune poti ločile, Italijani pa so odkupili konstrukcijsko zasnovo.

Pripravil: A. Knific, foto: Leonardo

Povezani članki