V napadu na vojaško bazo v Keniji uničeno ameriško vohunsko letalo

by Urednik

SOMALIJSKA TERORISTIČNA SKUPINA NAPADLA VOJAŠKO BAZO V KENIJI

Somalijska teroristična skupina Al Shabab, ki velja za podružnico Al Kaide, je v nedeljo napadla vojaško oporišče v Keniji, ki ga uporabljajo tako Ameriške kot Kenijske letalske sile.

Skupina al Shabaab je že prevzela odgovornost za napad na oporišče Camp Simba oziroma vojaško letališče Manda Bay v okrožju Lamu, blizu meje s Somalijo. Sporočili so, da so Ameriški in Kenijski vojski prizadejali “hudo škodo”, uničili pa naj bi vsaj 7 letalnikov in 3 vozila.

Kenijski viri so poročali, da je bilo med napadom uničenih več letal, med njimi C-146A wolfhound, ki ga upravlja Poveljstvo za posebne operacije ZDA, in modificirano letalo za zbiranje obveščevalnih podatkov (vohunjenje) dash-8, ki ima ameriško civilno registracijsko oznako N8200L.

Fairchild Dornier C-146A wolfhound je taktično transportno letalo, ki ga za operativni prevoz osebja uporablja ameriško Poveljstvo za posebne operacije (USSOCOM).

Poškodovano (dvomotorno – turbopropelersko) letalo de Havilland Canada dash-8 je opremljeno z radarskimi sistemi, elektrooptičnimi in infrardečimi kamerami.

Tako kenijske oblasti kot Poveljstvo Ameriške vojske v Afriki so skopi glede informacij o napadu, sporočili pa naj bi jih v prihodnjih dneh. Poročajo le, da je letališče zdaj varno in da letala lahko nemoteno vzletajo in pristajajo.

Tako tudi niso razkrili informacij o morebitnih žrtev v kenijski vojaški bazi, ki že leta gosti ameriške vojake. Ni tudi jasno, koliko ameriških vojakov je nameščeno v oporišču, ki naj bi bilo domnevno oporišče ameriških sil za posebne operacije v Somaliji.

Po napadu na vojaško letališče Manda Bay v Keniji naj bi po informacijah lokalnih medijev našli štiri trupla napadalcev.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki