V nesreči ukrajinskega lovca Su-27 umrl tudi ameriški pilot

by Urednik

MED VOJAŠKO VAJO STRMOGLAVIL UKRAJINSKI LOVEC SU-27

Kot so navajala prav poročilo, je bil v nesrečo vpleten tudi ameriški državljan, okoliščine nesreče pa še raziskujejo.

Nesreča ukrajinskega lovca Su-27 se je zgodila 16. oktobra 2018 okoli 17:00 po lokalnem času  v bližini vasi Ulaniv, ki se nahaja približno 185 kilometrov jugozahodno od ukrajinske prestolnice Kijev. Strmoglavilo je dvosedo ukrajinsko lovsko letalo Su-27UB z repno številko 70.

Po sporočilu ukrajinskega obrambnega ministrstva sta bila v nesreči Su-27UB mrtva dva člana posadke – pilot in kopilot, vendar pa niso navedli njune nacionalnosti. Nesreča se je zgodila med mednarodno vojaško vajo Jasno nebo 2018 (Clear Sky 2018), ki poteka med 8. In 19 oktobrom, v kateri sodeluje poleg Ukrajincev še 950 pripadnikov iz osmih držav: Velike Britanije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Belgije, Danske, ZDA  in Estonije.

Vesti o nesreči lovca Su-27 so bile precej dvoumne, najprej so jo potrdili in tudi, da je bil v njej udeležen ameriški letalec iz sestave Letalstva nacionalne garde, potem pa so (Ukrajinci) slednje umaknili. Američani tudi v prvem trenutku smrti pripadnika nacionalne garde niso potrdili, so pa potrdili, da se je med vajo zgodila nesreča, v kateri je bil udeležen Američan. Vest o smrti ameriškega letalca je potem potrdil generalmajor Clay Garrison, poveljnik Letalstva Nacionalne garde Kalifornije in direktor vaje Clear Sky.

Ameriški letalec je bil pripadnik 144. lovskega polka Letalstva Nacionalne garde iz Kalifornije. Slednja na vaji Clear Sky sodeluje z lovci F-15, ki so nameščeni skupaj z ukrajinskimi lovci v bazi Starokostiantyniv. Američani, ki so tokrat prvič na tej vaji, sodelujejo še s transportnim C-130 hercules letalstva kalifornijske nacionalne garde, zatem s herculesom Letalstva Nacionalne garde Illinoisa, letečim tankerjem KC-130 (priletel iz britanske baze Mildenhal v Angliji), pa tudi z brezpilotniki MQ-9 reaper (prileteli so iz poljske baze Miroslawiec).

Vajo Clear Sky 2018 so pripravili za preizkus povezljivosti zmogljivosti vojaških letalstev držav članic Nata in letalstev partnerskih držav. Med vajo so preverjali dosego prevlade v zraku, elemente kibernetske obrambe, medicinsko evakuacijo in integracijo letalstva in podpore s tal.

Ukrajinske letalske sile so imajo v svoji floti še okoli 17 lovcev Su-27. Številčnost flote pa se v zadnjih letih močno zmanjšuje – še leta 2013 so imeli 70 letal, v letu 2014 samo še 36, v letu 2015 pa le še 16 letal, ki so jim v letu 2018 dodali še dve obnovljeni letali. Ni pa znano, koliko od teh letal je dvosedih – različica Su-27UB oz. flanker C.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki