V Perzijskem zalivu strmoglavil ameriški palubni lovec F/A-18 super hornet

by Urednik

POGOSTE NESREČE PALUBNIH LETAL AMERIŠKE MORNARICE

V torek 12. maja 2015 okoli 9.30 ure je v Perzijskem zalivu strmoglavilo dvosedežno lovsko letalo F/A-18F super hornet Ameriške mornarice, ki je vzletelo iz letalonosilke USS Theodore Roosevelt (CVN-71). Pilot in kopilot sta se še pred strmoglavljenjem v morje katapultirala iz letala, kmalu po nesreči pa so ju že rešili ter brez resnih poškodb prepeljali na letalonosilko.

Ameriška mornarica (US Navy) je sporočila, da je okrog 60 milijonov USD vredno palubno letalo Boeing F/A-18F super hornet, ki je pripadalo 211. bojni eskadrilji (VFA-211), strmoglavilo v morje kmalu po vzletu iz letalonosilke USS Theodore Roosevelt (CVN-71). Nesreča ameriškega lovca v Perzijskem zalivu naj ne bi bila posledica “sovražne dejavnosti”, so še sporočili. Preiskovalci Ameriške mornarice vzroke za nesrečo letalnika že preiskujejo.

Strmoglavljenje tega ameriškega lovca je prva operativna izguba lovca F/A-18F super hornet od leta 2013 in prva izguba bojnega letala F/A-18 iz flote Ameriške mornarice od začetka operacije Inherent Resolve (OIR) proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS) pod vodstvom ZDA.

Nesreče ameriških palubnih lovcev F/A-18 super hornet

V zadnjih treh letih je bilo v nesreče vključenih več ameriških palubnih lovcev F/A-18 super hornet. V aprilu 2012 sta se oba člana posadke lovca katapultirala, potem ko sta se pokvarila oba motorja. Letalo je strmoglavilo v apartmajskem naselju. V aprilu 2013 je palubni lovec F/A-18 super hornet  iz 103. Bojne eskadrilje (VFA-103) strmoglavilo v Perzijskem zalivu, po vzletu iz letalonosilke USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69).

V januarju 2014 je letalo iz  143. bojne eskadrilje (VFA-143) strmoglavilo, pilot pa se je katapultiral. Preiskava mornarice je ugotovila, da je pilot izgubil “zavedanje o razmerah v zvezi z njegovo nadmorsko višino, hitrostjo in hitrostjo spuščanja, saj je strmoglavil skoraj 3000 metrov v samo 44 sekundah.” Mornarica je ugotovila, da je šlo pri pilotu za pomanjkanje “strokovnosti in izkušenj”.

Samo pet mesecev kasneje, junija 2014, se je pilot super horneta iz 81. bojne eskadrilje (VFA-81), med usposabljanjem ob obali južne Kalifornije, katapultiral med približevanjem letalonosilki USS Carl Vinson (CVN-70), letalo pa je strmoglavilo v Pacifik.

V septembru 2014 pa sta se zaletela pilota lovcev F/A-18 super hornet iz 94. In 113. Bojne eskadrilje nad tihim oceanom – en pilot je pri tem umrl.

Ameriška mornarica ima v svoji floti 319 palubnih lovcev F/A-18 super hornet v različicah E (enosedežna) in F (dvosedežna). V svoji floti pričakujejo še 49 letal tega tipa.

Pripravil. A. Knific, foto:

Povezani članki