V pristanišču Latakia že nalagajo sirsko kemično orožje

by Urednik

V SIRIJO PRISPELI TOVORNI LADJI ZA ODVOZ KEMIČNEGA OROŽJA

V sirsko pristanišče Latakia so v torek, 7. januarja 2014, že prepeljali del sirskih zalog kemičnega orožja, ki jih bosta na uničenje prepeljali danska in norveška ladja v spremstvu ruske križarke Pyotr Veliky (Peter Veliki) in kitajske fregate Yan Cheng.

Med prevozom kemičnega orožja do pristanišča Latakia so konvoj varovale ruske sile, ki so poskrbele za varno dosego cilja. V pristanišču bodo zabojnike s kemičnimi snovmi naložili na skandinavski ladji. Danska in norveška tovorna ladja bosta zabojnike s kemičnimi snovmi nato prepeljali v eno izmed italijanskih pristanišč, kjer jih bodo pretovorili na ameriško ladjo Cape Ray. Američani so na tej ladji namestili mobilno napravo za nevtraliziranje kemičnega orožja.

Sirija mora vse zaloge kemičnega orožja predati oz. uničiti do 5. februarja 2014. Najbolj nevarne snovi bodo uničene zunaj sirskega ozemlja, najkasneje 30. marec 2014, manj nevarne pa do 30. junija 2014.

Načrt prevoza kemičnih snovi iz Sirije

Za uničenje kemičnega orožja je Kemijsko biološki center Edgewood, ki je del Ameriške vojske, razvil mobilno napravo za nevtraliziranje kemičnega orožja. Mobilni hidrolizni sistem (FDHS), ki so ga predstavili v začetku septembra 2013, je zasnovan za pretvorbo kemične snovi v zmesi, ki niso uporabne kot orožje. Nevtralizacija kemičnega orožja se doseže z mešanjem snovi z vodo in drugimi kemikalijami ter segrevanjem.

mobilna naprava za nevtraliziranje kemičnega orožja potrebuje med 15 ljudi za nemoteno delovanje sistema v danem trenutku. Mobilni hidrolizni sistem lahko nevtralizira med pet in 25 ton kemikalij na dan, količina pa je odvisno od snovi, ki jo uničujejo.

Več o tem smo pisali v novici Sirsko kemično orožje bo uničeno na ameriški ladji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Itar-Tas

Povezani članki