V Rusiji splavili četrto podmornico razreda varshavyanka (improved kilo)

by Urednik

RUSKA FLOTA “NAJTIŠJIH” PODMORNIC BO KMALU OPERATIVNA

V soboto 25. aprila 2015 je v ladjedelnici JSC “Admiralteiskie Verfi” v Sankt Peterburgu potekala slovesnost ob splavitvi dizelsko-električne podmornice Krasnodar (B-265) razreda varshavyanka (projekt 636m, NATO: improved kilo, “black hole”). To je že četrta podmornica (od skupaj šestih) tega tipa za potrebe Ruske mornarice, ki so jih v Rusiji označili za “najtišje podmornice na svetu”, v Ameriški mornarici pa kot črne luknje v oceanu (“black hole in the ocean”).

Slovesnosti ob splavitvi nove dizelsko-električne podmornice Krasnodar (B-265) se je udeležil tudi vrhovni poveljnik Ruske mornarice Viktor Chirkov. Predstavniki ruskih oblasti so ob tem dejali, d je velik dosežek za rusko ladjedelništvo, da so novo podmornico splavili le dobro leto po začetku njene gradnje (februar 2014).

Prva podmornica razreda varshavyanka z imenom Novorossiysk (B261) se je pridružila Črnomorski floti Ruske mornarice v septembru 2014, druga z imenom Rostov-on-Don (B-237) pa je bila predana v uporabo v decembru istega leta. Tretja podmornica Stary Oskol (B-262)  je nedavno prestala državna testiranja, medtem ko so zadnji dve podmornici z imenom Veliky Novgorod (B-268) in Kolpino (B-?) začeli graditi v oktobru 2014. Vseh šest podmornic se bo pridružilo Črnomorski floti Ruske mornarice.

Pripravil: A. Knific, foto: JSC “Admiralteiskie Verfi”

SORODNE NOVICE:

Ruska Črnomorska flota dobila prvo “stealth” podmornico razreda varshavyanka

Predstavniki Ruske vojske so sporočili, da se je Črnomorski floti Ruske mornarice pridružila prva dizelsko-električna podmornica novega razreda varshavyanka imenovana Novorossiysk.

Ruske “stealth” podmornice kmalu v Sredozemlju

Ruska mornarica bo v letu 2015 močno povečala svoje sile v Sredozemlju, kamor bodo napotili tudi nove podmornice razreda varshavyanka (projekt 636m).

Povezani članki