V Rusiji strmoglavil še taktični bombnik Suhoh Su-24M

by Urednik

ŽE PETA NESREČA RUSKEGA VOJAŠKEGA LETALA V DOBREM MESECU DNI

V ponedeljek 6. julija 2015 je med nočnim usposabljanjem v vzhodni ruski regiji Khabarovsk strmoglavil ruski taktični bombnik Suhoj Su-24M fencer, oba pilota pa sta v nesreči umrla. Zaradi domnevnih kršitev pravil letenja so predstavniki oddelka za vojaške preiskave vzhodnega vojaškega okrožja ruskih oboroženih sil že vložili obtožnico.

Rusko jurišno letalo Su-24 je strmoglavil med vzletanjem iz vojaškega letališča na ruskem Daljnem vzhodu ob 21:35 po lokalnem času, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Kmalu po vzletu iz vzletno-pristajalne steze letalske baze Khurba v bližini mesta Komsomolsk-on-Amur v regiji Khabarovsk se je rusko bojno letalo Su-24 močno nagnilo v levo in udarilo ob tla.

Čeprav so preiskovalci nakazali, da naj bi šlo za človeško napako, pa ruski vojaški viri pravijo, da je šlo najverjetneje za tehnično okvaro motorjev, točne vzroke pa naj bi pokazala preiskava. Ruske letalske sile so začasno prizemljile celotno floto okoli 280-ih letal Suhoj Su-24 (pred dnevi tudi lovce MiG-29), dokler ne bo mogoče določiti točnih vzrokov za nesrečo.

Strmoglavljenje taktičnega bombnika Su-24 je že peta nesreča ruskega vojaškega letala v dobrem mesecu dni,  vendar prva s smrtnim izidom. Nesreče ruskih vojaških letal v juniju in juliju 2015:

4. junija 2015 je strmoglavil lovec MiG-29 (tehnična okvara motorja) v južni Rusiji, oba pilota nesrečo preživela;

4. junija 2015 je nesrečo doživel bombnik Su-34 (okvara padala za zaviranje) na jugozahodu Rusije, oba pilota nesrečo preživela;

8. junija 2015 je nesrečo doživel bombnik Tu-95 (vžig motorja) na ruskem Daljnem vzhodu, vsi člani posadke nesrečo preživeli;

3. julija 2015 je strmoglavil lovec MiG-29 (okvara enega motorja) v južni Rusiji, pilota nesrečo preživel;

6. julija 2015 je strmoglavil taktični bombnik Su-24 na ruskem Daljnem vzhodu, oba pilota umrla.

Pripravil: A. Knific, foto: Military forum

Ruska vojaška letala Su-24, Su-34, MiG-29 in T-95 bo mogoče (če ne bodo prizemljeni) v zraku videti tudi na letošnjem moskovskem letalskem salonu MAKS 2015, ki si ga lahko ogledate skupaj z nami:

obisk letalskega salona MAKS 2015

SORODNE NOVICE:

Ruski jurišnik Su-24 opozoril ameriški rušilec USS Ross v bližini Krima

Rusko bojno letalo Suhoj Su-24 jev Črnem morju preletelo ameriški raketni rušilec USS Ross (DDG-71) razreda Arleigh Burke, ki je plul vzdolž ruskih teritorialnih voda Krimskega polotoka.

V Rusiji strmoglavil taktični bombnik Suhoj Su-24

V bližini Volgograda na jugu Rusije je strmoglavil ruski taktični bombnik Suhoj Su-24 fencer, zaradi česar so Ruske letalske sile začasno prizemljile vsa letala tega tipa.

Povezani članki