V Ukrajini bodo licenčno izdelovali helikopterje Bell UH-1 iroquois

by Urednik

BO UKRAJINSKA VOJSKA DOBILA HELIKOPTERJE BELL UH-1 (BELL 412)?

Vodilno ukrajinsko obrambno podjetje UkrOboronProm je sporočilo, da nameravajo v letalski tovarni v Odesi ob Črnem morju zagnati proizvodnjo novega srednje velikega helikopterja.

Generalni direktor ukrajinskega obrambnega podjetja Jurij Gusev je dejal, da je v “Odeski letalski tovarni”, ki je del UkrOboronProma, predvideno lansiranje licenčne proizvodnje helikopterjev iz družine Bell UH-1 iroquois. Dodal je, da je organizacija proizvodnje že v zaključni fazi. Prvi helikopter naj bi izdelali do 30. obletnice neodvisnosti Ukrajine, torej poletja 2021, projekt pa financirajo iz investicijskih skladov.

V sklopu družini srednih helikopterjev Bell UH-1 iroquois  trenutno proizvajajo še tri glavne modele – dvomotorna (tween pack) Bell 212( z dnema krakoma glavnega rotorj)  in Bell 412 (s štirikraki glavnim  rotorjem – kakršne uporablja tudi Slovenska vojska) ter dvomotorni UH-1Y super huey. Gre za družino zelo preizkušenih helikopterjev, ki se uporabljajo že vse od vietnamske vojne. Sodobne različice teh helikopterjev so še vedno v uporabi tako v zahodnih državah, kot tudi v preostalem svetu.

Pripravil: A. Knific, foto: Airliners

 

Povezani članki