V Ukrajini sodijo kršitelju, ki je poletel z An-2

by Urednik

PRESTREZANJE SO OPRAVILI Z LOVCI MIG-29

Preiskava ukrajinske varnostne službe (SBU) v zvezi s kršiteljem zračnega prostora v regiji Ivano-Frankivsk je zaključena in zdaj v Ukrajini sodijo pilotu “koruznika” (An-2), za prestrezanje katerega so avgusta letos letalske sile oboroženih sil Ukrajine dvignile lovec MiG-29,  je poročala tiskovna služba SBU.

Kršitelj je bil že obtožen suma po 281. členu kazenskega zakonika Ukrajine, kar pomeni, da je storilec obtožen kršitve pravil letenja (o odrobnostih prestrezanja 8. avgusta je poročalo rusko Voennoye Obozreniye). 

Ukrajinska zračna obramba je 8. avgusta na nebu odkrila neznano letalo, ki se je usmerilo v regijo Černivcev proti romunski meji. Šlo je za letalo Antonov An-2, ki je širši javnosti bolj poznano pod imenom “koruznik” (pri nas pa Tonček – po Antonovu op. ured.). Pilot ni oddajal prepoznavnih znakov in ni odgovarjal na klice v etru.

Zatem se je poveljstvo “Zahod” letalskih sil ukrajinskih oboroženih sil odločilo poslati lovec MiG-29  v prestrezanje letala. Bojno vozilo je uspešno opravilo nalogo in prisililo “zračnega pirata” k pristanku. Izkazalo se je, da je šlo za 45-letnega prebivalca mesta Kolomyia, ki ni imel pilotske licence in niti ni opravil usposabljanja za letenje. 

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki