V Ukrajino se je iz Romunije vrnil lovec Su-27

by Urednik

SKRIVNOSTNI “PRISTANEK” UKRAJINSKEGA LOVCA SU-27 V ROMUNIJI

Lovsko letalo Suhoj Su-27 iz vrst Ukrajinskih letalskih sil, ki je bilo prejšnji teden prisiljeno pristati v Romuniji, je znova v zraku in se je vrnilo v Ukrajino. Novico so potrdile tudi romunske letalske sile, ki so sporočile, da je Su-27 po vzletu iz letalske baze Bacaua 1. marca zapustil romunski zračni prostor v spremstvu dveh romunskih locev MiG-21 lancer.

Ukrajinski lovec Su-27 je na prvi dan ruske invazije, 24. februarja 2022, prebegnilo v Romunijo, kjer sta ga prestregla dva romunska lovca F-16 in ga pospremila k pristanku.

Še vedno javnosti ni znan odgovor na vprašanje, zakaj je bilo ukrajinsko letalo sploh prisiljeno izvesti tvegan manever pristanka v Romuniji. Eden od možnosti je uničenje ukrajinskih letališč, nepotrjena poročila pa pravijo, da je lovec morda celo bežal pred dvema ruskima lovskima letaloma, ki sta ga preganjala.

Pomembna razlika ob odhodu lovca iz Romunije pa naj bil bila, glede na poročila Romunskih letalskih sil, da se je suhoj v Ukrajino vrnil neoborožen. Fotografija, nastala ob pristanku v Romunijo pa razkriva, da je bilo letalo popolnoma oboroženo.

Romunsko obrambno ministrstvo ni posredovalo informacij o tem, kaj se bo zgodilo z oborožitvijo zdaj, ko je lovec zapustil državo. Ugotovljeno je bilo, da se je pilot z lovcem vrnil domov na zahtevo ukrajinskih oblasti.

Ruske oblasti so 2. marca 2022 sporočile, da so v prvih šestih dneh invazije na Ukrajino (oz. “specialne operacije”) uničile 47 ukrajinskih letal na tleh in 11 v zraku. Ukrajinske letalske sile naj bi sicer imele v svoji floti, po podatkih iz leta 2021, približno 37 lovcev MiG-29, 12 jurišnih letal MiG-24, 17 jurišnih Su-25 in 32 lovcev Su-27.

Pripravil: A. Knific, foto: RO MoD

Povezani članki