»V vojni na dveh frontah bi ZDA premagale tako Kitajsko kot Rusijo«

by Urednik

ZDA BI PREMAGALE KITAJSKO IN RUSIJO SO ZAPISALI PRI ČASOPISU NATIONAL INTEREST

Četudi bi bile ZDA hkrati v konfliktu s Kitajsko in Rusijo, lahko računajo na zanesljivo zmago, meni avtor spletnega portala ameriškega National Interesta Robert Farley. ZDA nimajo samo najnevarnejše vojske na svetu, temveč so tudi na čelu »supermočnega zavezništva« NATO, trdi avtor.

Po njegovem mnenju je sodelovanje Kitajske in Rusije malo verjetno, saj vsaka od omenjenih držav »deluje po lastnem razporedu«. Pravi še, da bo verjetno ona od obeh držav izrabila krizo za okrepitev lastnega svojega položaja v regiji. Za Rusijo Farley meni, da bi »lahko izvedla pritisk na baltske države, če bi se ZDA zapletle v spopad v Južnokorejskem morju«.

Robert Farley je še prepriča, da bo vojno spodbudila ali Kitajska ali Rusija, saj ZDA ustreza ohranjevanje statusa quo. Rusija nima »možnosti in verjetno tudi ne političnega interesa«, da bi se spopadla z Natom v severnem delu Atlantskega oceana, še navaja pisec v članku. Washington in zaveznice bi lahko zagotovile določene vojaške zmogljivosti, »ki bi predstavljale ogrožanje ruskega pomorskega prostora«. Po Farleyevem mnenju bi lahko ameriška vojska v Evropo premestila precejšnje količino oborožitve, da bi pomagala v vsakršnem vojaškem spopadu. Pri tem bi se lahko ZDA, glede na »moč svojih zaveznic v Evropi«, osredotočile na spopad v tihomorskem območju.

Farley je še prepričan, da celo ameriške evropske zaveznice v Natu lahko v srednjeročni perspektivi dosežejo precejšnjo prednost v primerjavi z Rusijo. Četudi bi Rusija zasedla del baltskih držav, ne bi mogla za dlje časa obdržati tega ozemlja, saj bi lahko utrpela težke izgube zaradi napadov letalskih sil Nata.

V analizi položaja v azijsko-pacifiški regiji izhaja Farley iz dejstva, da japonska in Indija ne bi sodelovali v vojni, čeprav imata obe državi precejšnje interese  v Južnokitajskem morju. Avtor tako meni, da bi morale ZDA same »doseči premoč na zahodu Tihega oceana«. Je pa Farley prepričan, da ZDA  lahko zmagajo v obeh globalnih konfliktih hkrati.  Ali pa bi se Washington vsaj lahko približal zmagi, saj ne Peking in ne Moskva ne bi imeli posebnih upanj v tej avanturi.

Pripravil: B. Knific, foto: Youtube

 

Povezani članki