V ZDA krstili robotski trimaran sea hunter za protipodmorniško bojevanje

by Urednik

NOVO PLOVILO ZA BOJ Z NESLIŠNIMI RUSKIMI IN KITAJSKIMI DIZELSKIMI PODMORNICAMI

Ameriška mornarica upa, da jim bo novo robotsko plovilo sea hunter (morski lovec) v veliko pomoč pri odkrivanju in sledenju sovražnih podmornic, še posebej sedaj, ko je v porastu pomorska moč Rusije ter Kitajske.

Ameriška prototipna ladja sea hunter (poimenovali so jo tudi “Ghost Ship”), ki jo v Pentagonu vidijo kot orodje za ohranitev ameriškega globalne pomorske prevlade, je bila predstavljena javnosti 7. aprila 2016, ko so jo krstili v Portalndu. Pred uvedbo v redno operativno rabo jo čakajo dve leti testiranj na morju. Če bodo testiranja uspešna, naj bi nov tip robotskega plovila oborožili in ga začeli uporabljati za protipodmorniško bojevanje in odkrivanje min.

Plovilo brez posadke (USV) za boj proti sovražnikovim podmornicam sea hunter skupaj razvijata DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) in ameriški Urad za mornariške raziskave v sklopu programa ACTUV (Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel). Trimaran so še posebej zasnovali za izsleditev novih generacij neslišnih podmornice na dizelski pogon Ruske in Kitajske mornarice (o tem smo pisali v članku: Ruska Črnomorska flota dobila prvo “stealth” podmornico razreda varshavyanka).

Gre za 40 metrov dolg trimaran (osrednji trup z dvema stabilizatorjema) brez posadke, ki ga poganjata dva dizelska motorja in dva propelerja. Sea hunter doseže najvišjo hitrost 27 vozlov (50 km/h), na morju pa je lahko do 70 dni. Tehta okoli 135 ton, vključno s 40 tonami goriva, maksimalno pa ga lahko obremenijo so 145 ton. Akcijski radij tega prekooceanskega plovila je 10.000 navtičnih milj (19.000 km). Sea hunter je skonstruiran tako, da še vedno optimalno pluje pri 5. stopnji po Beaufortovi lestvici stanja morja (zmerno močan veter, 17-21 vozlov oz. 29-38 km/h, vrhovi valov se zelo penijo, višina valov 2 m), preživi pa lahko tudi 7. stopnjo (zelo močan veter, 28-33 vozlov oz. 50-61 km/h, morska pena se kotali po vetru, višina valov 5m).

Cena robotskega plovila sea hunter je okoli 20 milijonov dolarjev, za njegovo dnevno delovanje pa naj b zapravili 15.000 – 20.000 USD, kar je bistveno manj v primerjavi s preostalimi ameriškimi vojnimi plovili (za rušilce dnevno namenijo 700.000 USD).

Pripravil: A. Knific, foto: DARPA, YouTube

VIDEO: Prva testiranja novega robotskega plovila sea hunter

Povezani članki