Velika Britanija namerava podvojiti število F-35

by Urednik

NOVI LOVCI F-35 ZA RAF IN KRALJEVO MORNARICO

Velika Britanija se je odločila za nakup še dodatnih 17 lovcev 5. generacije F-35B, z novim nakupom pa bodo podvojili število teh letal v svoji floti.

Kot pravi britanski obrambni minister Gavuin Williamson, naj bi podvojili število lovcev pete generacije F-35, potem ko so jih naročili še 17. Dodatne lovce F-35B VTOL (kratek vzlet in vertikalen pristanek) bodo dobavili v obdobju 2020 – 2022, pridružili pa se bodo sedanjim šestnajstim, ki so trenutno nameščeni v bazi Kraljevih letalskih sil RAF Marham (9) in v ZDA (7), skupino teh 16 pa nameravajo v kratkem dopolniti še z dvema, ki so ju že naročili.

Tako naj bi Velika Britanija imela leta 2025 skupaj 35 lovcev F-35B, kar je 15 odstotkov celotne proizvodnje teh letal, ki bo tega leta dosegla 255 enot. V sklopu celotnega programa pa bo Velika Britanija dobila kar 138 F-35, vse v različici VTOL.

Gre za največji in najdražji britanski obrambni program vseh časov, kot pa je poudaril minister Williamson, ima Velika Britanija in njena obrambna industrija v projektu JSF (F-35) eno najpomembnejših vlog, kar naj bi britanskemu gospodarstvu prineslo skupaj 35 milijard funtov, program pa podpira tudi zaposlitev približno 25.000 Britancem.

Velika Britanija je izven ZDA največja uporabnica F-35 in nabava naslednjih 17 F-35 kaže odločenost in pripadnost Velike Britanije, obenem pa je naročilo dokaz – po besedah prvega moža oddelka za nabavo opreme in podporo britanskega obrambnega ministrstva (DE&S) sira Simona Bolloma – težnje njegovega oddelka po nabavi tehnološko najsodobnejše opreme in oborožitve.

Novica o nabavi 17 F-35B je prišla potem, ko se je britanska letalonosilka HMS Queen Elizabeth zasidrala v ZDA, da bi tam nadaljevala s trenažnim procesom (ki po besedah obrambnega ministra Williamsona dobro napreduje). Britanske lovce F-35 izmenoma letijo piloti RAF in Kraljeve  britanske mornarice tako s palub letalonosilke kot s kopenskih vzletišč/pristajališč, letala pa bodo predstavljale bistveni del udarnih skupin britanskih letalonosilk.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki