Velika Britanija naročila dodatnih 14 helikopterjev CH-47 chinook

by Urednik

BO POSEL ZARADI PANDEMIJE KORONAVIRUSA ZAMAKNJEN?

Britansko obrambno ministrstvo je potrdilo nakup dodatnih 14 težkih ameriških transportnih helikopterjev CH-47ER chinook, vrednost pogodbe, v katero so vključeni tudi dodatni motorji, mitraljezi, radarski sistem in opremo za zaščito pred raketami, pa naj bi se gibala okoli 2 milijardi dolarjev.

“Razpored dostave in natančni stroški za nove helikopterje CH-47 chinook bodo še potrjeni, vendar naj bi bila dostava končana pred koncem leta 2030,” je sporočilo britansko veleposlaništvo v Washingtonu.

Velika Britanija bo z 14 novimi transportnimi helikopterji CH-47ER chinook nadomestila del flote 60 chinook-ov, ki jih uporabljajo v britanski vojski. Britanske Kraljeve letalske sile so prve helikopterje CH-47 chinook začelo uporabljati že v 1980-ih letih. Novo  različico helikopterja CH-47 z oznako ER in s povečanim doletom na račun povečanih rezervoarjev za gorivo sicer že uporabljajo v Kanadi.

Medtem ko je dogovor že potrjen, pa prihajajo informacije, da želi Velika Britanija dobavo prestaviti za do tri leta zaradi ekonomskih vplivov pandemije Covid-19.

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing

Povezani članki