VIDEO: Ameriški bombniki F-117 nighthawk še vedno v zraku

by Urednik

SPOTERJI POSNELI NOVE POLETE “UPOKOJENIH” BOMBNIKOV F-117

Letalske sile ZDA (USAF) so uradno upokojile 52 radarsko slabo zaznavnih bombnikov F-117 nighthawk (nočni sokol) že leta 2008, jih pa kljub temu še vedno uporabljajo. Zdaj v novi vlogi: kot platforme za izvajanje akcij, v katerih se izogibajo radarjem in igrajo vlogo bombnikov B-2, F-22 in morda tudi F-35.

Ameriške letalske sile zanikajo, da ohranjajo floto F-117 nighthawk za morebitno (vojno) uporabo v prihodnosti, vendar bi verjetno večino F-117 v primeru potrebe obudili. Zdaj so nameščeni v strogo varovani letalski bazi Tonopah Test Range v Nevadi. V omenjeni vlogi preizkušajo vsaj dva nočna sokola (namenjena izogibanju senzorski opremi), ki so ju uvedli v operativno rabi v zgodnjih osemdesetih letih.

Tako imenovani letalski spoterji (navdušeni snemalci – fotografi, ki prežijo na letala in jih fotografirajo – snemajo) so na svoje fotoaparate in video snemalne naprave nad puščavo zabeležili vožnjo teh letal po letališki stezi, včasih posamezno, včasih v paru. Največ takih posnetkov jim je uspelo narediti 22. julija letos (videoposnetek spodaj).

Zakaj želi USAF ohraniti floto F-117 v letečem stanju njihovi starosti in zaleteni uporabi navkljub, pa tudi visoki ceni ob dejstvu, da je srbska protiletalska obramba leta 1999 uspela zaznati letalo in ga sestreliti?

Mnenja so različna, možna pa je tudi (teoretična) razlaga, da je F-117 dostopna radarsko slabo zaznavna platforma za preizkušanje zmogljivosti talnih radarskih in raketnih protiletalskih zmogljivosti – tako tujih kot ameriških, pa tudi letečih radarskih postaj za odkrivanje, zgodnje opozarjanje in usmerjanje (AWACS), radarskih sistemov na bojnih letalih (lovcih prestreznikih) ter infrardečih sistemov za odkrivanje in sledenje.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

VIDEO: Ameriški bombnik F-117 nighthawk v bližini baze Nellis

 

ENODNEVNI OBISK LETALSKEGA MITINGA V ITALIJI – RIVOLTO 2015

Obiščite z nami letošnjo osrednjo letalsko prireditev v naši bližini v Rivoltu pri italijanskem Vidmu, ki bo 5. septembra 2015.

55-let Frecce Tricolori, Rivolto, Italija

Povezani članki