VIDEO: Egipt dobil prve 3 francoske lovce Dassault rafale

by Urednik

EGIPTOVSKE LETALSKE SILE DOBILE NOVE RAFALE

V Egipt so v torek 21. julija 2015 iz Francije prileteli prvi trije večnamenski lovci Dassault rafale, od skupaj 24 bojnih letal v vrednosti 5,6 milijarde US, ki so jih Egipčani naročili februarja 2015.

Egiptovske oblasti so nova dvosedežna vojaška letala uradno prevzela v Dassaultovi letalski bazi v južni Franciji, v torek pa so egiptovski piloti z njimi poleteli v Kairo, kjer so ob prihodu izvedli skupen prelet nad prestolnico z piloti lovcev F-16 (fotografije spodaj).

Egipt je prvi tuji kupec  lovcev rafale, prva 3 letala pa jim je odstopila Francoska vojska. Francoske letalske sile so sicer skupaj naročile 180 bojnih letal rafale, do sedaj pa so jih prejele 136. Egipt je želel dobiti prve 3 nove lovce čimprej, saj želijo z njimi nastopiti na slovesnosti ob otvoritvi končanja razširitve Sueškega kanala, ki bo v začetku avgusta 2015.

Egiptovske letalske sile bodo v naslednjih letih prejele 16 dvosedežnih različic lovca rafale B in 8 enosedežnih različic C, vsaj 6 letal pa naj bi prejeli do konca leta 2015 (tistih, ki so bili namenjeni za Francoske letalske sile).

Pravi razlogi, zakaj se je Egipt odločil za francoske lovce rafale

Francoske letalske sile so lovce rafale začele uporabljati v letu 2006, v zadnjih letih pa so z njimi sodelovali v vojaških operacijah v Afganistanu, Libiji, Maliju in tudi v napadih na pripadnike Islamske države v Iraku in Siriji. Francoski proizvajalec Dassault Aviation in tudi Francija, ki sta v razvoj tega letala vložila milijarde dolarjev, sta si dobrih 20 let prizadevala, da bi prodali rafale tudi v tujino. Pogajanja z Brazilijo, Libijo, Marokom in Švico niso uspela, pogajanja z Indijo in Katarjem pa še potekajo.

Egipt, ki je v slabem finančnem stanju, je vsekakor presenetil z nakupom sofisticiranih lovcev Dassault rafale, saj ima že sedaj največjo floto bojnih letal v regiji – 220 lovcev F-16C/D, 18 lovcev mirage 2000EM/BM (zanimajo se za nakup še 30-ih od ZAE), 82 lovcev mirage V, 56 lovcev MiG-21 in 57 kitajskih letal Chengdu J-7. Po nekaterih ocenah je večja težava Egiptovskih letalskih sil manko pilotov bojnih letal. Novih 24 lovcev Dassault rafale prav tako ne bo bistveno povečalo zmogljivosti Egiptovskih letalskih sil v spopadih z uporniškimi skupinami, proti katerim se bodo lažje borili z novimi ameriškimi jurišnimi helikopterji AH-64 apache.

Vojaški analitiki pravijo, da so se v Kairu odločili za neameriška letala predvsem zato, da razpršijo odvisnost od ameriškega orožja in tudi skrhanih odnosov z ZDA. Potem ko je bil v Egiptu v letu 2013 odstavljen predsednik Mohamed Morsi  in je na oblast prišel Abdel Fatah al Sisi, ki je vodil pro-ameriški vojaški prevzem oblasti, so Američani Egiptu začasno ukinili približno milijardo USD vredno letno pomoč (največ so jo porabili prav za ameriško orožje).

Predsednik al Sisi se je po zapletih z ZDA odločil zbližati se z Rusijo. Tako je 10. februarja 2015 v Kairu gostil ruskega predsednika Vladimirja Putina in se z njim dogovoril o skupnem načrtu za gradnjo prve jedrske elektrarne v Egiptu, ki bo imela štiri bloke.

Pripravil: A. Knific, foto: Dassault Aviation, Military Forum

VIDEO: Egipt dobil prve 3 francoske lovce Dassault rafale

Povezani članki